Naturvårdsdag 25 februari

Naturvårdsdag med holkrensning 25 februari 2012

Årets traditionella naturvårdsdag med rensning av fågelholkar genomfördes lördagen 25 februari. 10 medlemmar ur gruppen samlades kl 9 vid Örsta. Då hade men redan kunnat pricka av ett antal nyanlända vårfåglar, så stämningen var på topp. Det var milt och framförallt barmark på stora områden. Att slippa snöpulsningen, som varit legio under motsvarande aktivitet de tre senaste åren, gjorde inte humöret sämre.

Arbetsplanering vid Midsommarberget. Foto: Gunnar Hesse

Arbetsplanering vid Midsommarberget. Foto: Gunnar Hesse

 

 

Borester. Foto: Gunnar Hesse

Borester. Foto: Gunnar Hesse

Eftersom vi var så många medverkande och tillgången på stegar var bra, kunde vi dela upp oss i tre arbetslag. Det gjorde att hela rensningsarbetet var i stort sett klart redan vid 11-tiden. En del arbete med att byta ut några trasiga holkar återstod. I samband med detta, sattes ett mindre antal nya holkar upp vid Midsommarberget. En incident, som kunde fått riktigt obehagliga följder, inträffade. En rest stege halkade undan och den som stod uppe på den, föll handlöst till marken. En blessyr i ansiktet blev resultatet, men detta var förhållandevis lindrigt eftersom fallet skedde nära en sten.

Hemåt i snödrev, efter avslutat arbete. Foto: Björn Nordling

Hemåt i snödrev, efter avslutat arbete. Foto: Björn Nordling

Resultatet från genomgången av holkarna är ännu inte sammanställt. Men den allmänna känslan är att det har hittas färre döda fåglar och okläckta ägg än under de senaste åren.

Stefan Paulin

 

Vad fann vi i holkarna? Resultatet kommer i nästa Angarngruppens informationsblad, i slutet av april.
/Björn Nordling