Månadsrundan 6 oktober

– blåsig hälsning från sommaren

Tjugo deltagare hukade i vinden vid Örsta. Beredda att stå ut med det mesta?
Noterades att inga kommit med bussen, kanske en effekt av omläggningen till att
behöva resa via Vallentuna eller Brottby. För att så mycket som möjligt undgå
den kraftiga sydvinden tog vi vägen genom Örstaskogen till hällristningen. I
skogen fanns som vanligt kungsfåglar. Arten verkar ha repat sig efter den
kraftiga nedgången som vintern förorsakade (minskning med över 60% i Stockholms
rapportområde – se ”Fåglar i Stockholmstrakten” nr 3 2010 som kommer ut omkring
20 oktober). Också i enarna nedanför hällristningen fanns något halvdussin
kungsfåglar. Nere på åkern mot Tältholmen sträckte en sädesärla. I hagen öster
om Midsommarberget passerade ett meståg med kungsfåglar, trädkrypare, nötväcka,
talgoxe, blåmes och tofsmes.

20101006-spaning

Inte en havsörn till!! Eller är det en korp?

Väl ute på Midsommarberget kunde vi konstatera att träden gav ganska mycket lä och vi kunde skanna över klarvattenytorna utan alltför mycket skakningar i tubarna. Inga märkligheter kanske, en hel del fåglar låg säkert i vindskydd bakom vass och bredkaveldun. Men vi såg ändå sex snatteränder, krickor, knipor, viggar, ett tjugotal bläsänder och ungefär lika många gräsänder. Speciellt när någon havsörn passerade gick det att få lite bättre överblick över vad som fanns på vattnet. Uppehållet på Midsommarberget blev ganska långt, eftersom det i skogskanen mellan Kusta och Skesta hela tiden dök upp rovfåglar och korpar på stora avstånd. Under dagen såg vi havsörn ett flertal gånger. Minst fyra olika fåglar passerade oss; en årsunge eller fjolårsunge (1k – 2k), en tvååring (3k), en fyraåring (5k+) och en vuxen. Duvhök sågs också, samt en mängd korpar och minst sex ormvråkar. Tyvärr uteblev dagens begivenhet, blå kärrhök, och inte heller någon fjällvråk visade sig trots att vråkarna ryttlade i motvinden.

Vi tog oss snabbt ned till Byksberget, där vi satte oss i skydd av träden på gravfältet i söder och tog en första fikapaus samtidigt som vi kunde hålla ögonen på vad som hände över sjöängen och bort över skogen i nordväst/norr. En sparvhök passerade rakt över oss och en varfågel pep plötsligt till någonstans. En del av gruppen hade tidigare sett den sitta i en buske.

Alla grågäss var på vingen när någon havsörn kom för nära. På bilden finns 69 fåglar, ungefär vad som fanns totalt vid sjöängen.
Efter fikapausen gjorde vi en snabb raid bort till Lundbydiket och lyckades se några enkelbeckasiner, dagens enda vadare. Vid Lundbydiket stod vi rätt under småfågelsträcket som dominerades av sånglärka. Kanske så mycket som 100 exemplar flög förbi på större eller mindre avstånd. Dessutom passerade en hel del ängspiplärkor och några sävsparvar. En ung sävsparv fick oss att plocka fram fågelböckerna under fikapausen – det KUNDE ju vara något annat. Men det var det inte.

Stilstudie av en av dagens havsörnar.
Det var inte speciellt många grågäss kvar, men det kom in en del flockar från Lindholmen. När passerande havsörnar fick upp dem på vingen, kunde vi se att det var mindre än 100 exemplar. Det fanns mycket kajor och kråkor vid Lundbydiket, men de flög ut på åkrarna när vi kom närmare. Oklart vad de gjorde på platsen.

Under dagen passerades ytterligare en sädesärla samt två ladusvalor. Sommarens sista suck!

M-ö-ö-l!!. Tryggve var populär bland djuren. Både öl och skinksmörgås lockade denna dag.
Åter i vindskydd vid Byksberget gjorde vi artgenomgång och landade på 43 arter, senare kompletterade med ytterligare två arter uppe vid Örsta. Totalt alltså 45 arter, vilket vi tyckte var bra i rådande vindförhållanden. Det visade sig vid en genomgång av gamla rapporter från tidigare oktoberrundor att artantalet håller sig konstant mellan åren: 44-48 arter. Förra årets notering var 46 arter i liknande besvärande vind från samma riktning. Den fullständiga artlistan.

Ledde, skrev och fotograferade gjorde Hans-Georg Wallentinus

Vissa bilder kan saknas.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.