Exkursion med Angarngruppen och StOF till Angarnssjöängen 20 september 2003
Höstens exkursion vid Angarnssjöängen i samarbete StOF samlade 35 deltagare som kunde glädjas åt en solig morgon med något för svag vind men fler goda obsar redan innan start. Innan klockan sju sträckte en flock sädgäss mot väster och några grågäss mot söder. Samtidigt slog en blå kärrhökshona lovar över fälten i söder. Flera sädgäss kom sedan sträckande gruppvis under förmiddagen – säkert fler än 150. Många sågs från den första anhalten vid Midsommarberget. Därifrån syntes på klarvattenytorna krickor och gräsänder samt tre rastande stjärtänder. Vid Byksberget var det idag fågellugnt (endast en ensam kärrsnäppa i luften), men under vandringen därifrån till Lundbydiket och första kaffepausen kom rovfågelsträcket igång: en bivråk, minst tre ormvråkar, en duvhök, en sparvhök, blå kärrhökshonan igen, en sen fiskgjuse, en brun kärrhök och plötsligt girade en hane pilgrimsfalk fram över Åstaåkern. Den kunde ses i nästan en minut mot solen innan den försvann över Örsta. I buskagen kurade steglits, sävsparv och blåhake. Temperaturen steg i dubbel bemärkelse.
Vid Grävlingholmen fanns två kärrsnäppor och ett par brushanar på maden, enkelbeckasiner och tofsvipor for i luften. Under den sedvanliga vandringen i stubbåkern mot Åsta stöttes en jorduggla, flera lappsparvar och mängder av bofink, samt hämpling och sånglärkor. Vid Klosterbackens kaffesten hoppade flera småfåglar i buskarna – två gransångare visade upp sig i solen – en kollega sjöng senare i en av Grävlingholmens björkar.
Sammanlagt sågs och hördes ett 80-tal arter av de tjugutalet skådare som höll ut till klockan ett i väntan på den havsörn som aldrig kom glidande över sjöängen denna gång. En ensam och något okry blåhake på armlängds avstånd vid Midsommarberget blev enda trösten.
Ulf Linnell