Vårexkursion 1 april 2006

– 47 blåfrusna skådare på första vårexkursionen

deltagare060401

Det var inte nådigt att stå på Midsommarberget i minus 3 grader och snål nordan. Foto: H-G Wallentinus

47 personer, inklusive ledare, mötte upp vid Örsta. Vädret visade sig inte från sin allra bästa sida. En snål nordan och några minusgrader gjorde sitt till att få oss att känna det som om vi kanske borde stannat inne i stugvärmen. Hur som helst, vi drog iväg mot Midsommarberget för att orientera oss i området. Mycket grågäss på åkrarna. (Några deltagare såg dessförinnan tre sädgäss vid Örsta södergård på väg från parkeringen.) Sju tranor trumpetade ute på sjöängen och en brun kärrhökshane visade sig ett kort tag. En räv jagade på andra sida sjöängen.

Vi fortsatte snart vidare till backarna söder om Byksberget för att se vad som stod vid Lundbydikets utlopp. Sångsvan, tofsvipor, starar och lärkor höll till i området och snart såg vi också en flock snösparvar bland lärkorna. Några dubbeltrastar hoppade omkring på isen. Vi fortsatte ut på åkrarna för att komma närmare diket. Därifrån sågs bl.a. sävsparv och sädesärla. För många var dessa bägge nya årskryss. Stora flockar ringduva och någon skogsduva stod ute på fälten.

gragas060401

Flera hundra gråsgäss uppehöll sig runt sjöängen och kom ibland dragande i mindre flockar så att de kunde studeras på nära håll. Foto: H-G Wallentinus, söder om fågeltornet 1 april 2006.

Därefter tog vi lä av enarna på kullen söder om Byksberget. Ny art för året för de flesta blev en skogssnäppa som med hjälp av tubarna kunde lokaliseras till en staketstolpe vid Lundbydiket.

Stefan Paulin tog sedan med oss till markerna öster om Midsommarberget för att få in en del skogsarter på artlistan. Här noterades bl.a. talltita, kungsfågel, grönsiska, trädkrypare, sjungande tofsmes, blåmes med starkt avvikande sång, samt enstaka bofinkar. Ytterligare dubbeltrastar noterades på åkrarna, liksom tre rådjur. Vägen tillbaka togs längs stranden och en cirklande fjällvråk över Lingsberg kryssades av. En brun kärrhökshona flög också förbi.

Dagens artgenomgång gav 40 arter som senare blev 42 genom att sparvhök och gröngöling tillkom.

kaja060401

Kajan bevakar sin boplats. Foto: H-G Wallentinus, parkeringen Örsta 1 april 2006.

2006-04-01 Hans-Georg Wallentinus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.