Månadsrunda 4 oktober 2006

Promenad i dimma slutade med rar gås!

Morgonen började stillsam och grå när 21 50K+-are vandrade under Hans-Georg Wallentinus ledning från Örsta genom skogen ned till sjöängen. Dimman låg tät över fälten och trots stilla lyssningspauser hördes bara några få tättingar lockande och varnande då och då: kungsfåglar, flera mesar, en rödhake, en taltrast, gulsparvar och sädesärlor och en sen lappsparv.

Gruppen drog sig sakta vidare mot Lundbydiket, en enkelbeckasin stöttes under vägen och dimman tätnade medan korna råmade mot de lågt flygande jumbojettarna på väg mot Arlanda. En honfärgad blå kärrhök skymtade kort över maden men annars bara stillsam frid.

Humöret förbättrades vid Grävlingholmen med kaffe och överraskande kanelbulle dagen till ära (”Kanelbullens dag”) utdelad av Bo och sedan hördes sånglärkor och ängspiplärkor ännu bättre. Och en bergfink lockade med bofinkar utmed vägen till Klosterbacken.

Där började det hända uppiggande saker. En silt-salt-silt-gransångare sjöng för en artfrände. Ett par entitor for runt och lockade på bra kikaravstånd. En svarthättehona smackade i en björk. Dimman lättade och under återfärden mot Grävlingholmen sågs flera rovfåglar sitta på de oundgängliga stolparna eller jaga över fälten. Sparvhök, fem ormvråkar och en ung brun kärrhök fick tättingar och vadare att lyfta ideligen. Minst 40 tofsvipor svirrade fram och tillbaka tillsammans med ett 25-tal brushanar medan enkelbeckasinerna lugnt satt kvar.

Det var då det hände! Medan gruppen iakttog sex bergfinkar högst upp i en poppel på en åkerholme fick Stina syn på en mörk gås på väg in för landning över fälten bort mot Angarns kyrka. – En prutgås! ropade hon och ropet fick alla tubar att svänga mot sydost. Och snabbt gick det att få in gåsen i synfältet. Den promenerade i sakta mak helt nära Angarnsvägen. En rastande prutgås vid Angarn! Vilken höstsurpris! Visserligen flög 150 förbi i lördags – men denne solitär gick att studera noga i lugn och ro. En riktig Angarnraritet!

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Prutgåsen på åkern vid Lundbydiket, väster om Angarns kyrka. Foto och copyright: Thomas Strid.

Vi flyttade till Lundbydiket för att komma lite närmare och kunde nu tydligt se gåsens kalligrafiskt vita halstecken. Hans-Georg larmade ut fyndet och medan åskan mullrade fortsatte gruppen, något upprymd, till Byksberget för artgenomgång. Det blev 48 arter till slut och då hann vi ändå inte titta på änderna från Midsommarberget. Det blev sex nya arter för årets antikrundor (sparvhök, bergfink, svarthätta, lappsparv, gransångare och, naturligtvis, prutgås) och summan är nu uppe i 120.

2006-10-05 Ulf Linell

PS. Senare arkivforskningar har visat att dagens prutgås nog är det sjätte kända
och det första stationära fyndet vid Angarn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.