Kustfågelakut till Rådmansö 10 februari 2007

Uppropet fick fem kvinnor, samt arrangörerna Ulf och Hans-Georg, att ta sig till Brottby trafikplats på morgonen. Första stoppet på Rådmansö blev Östernäs, där vi såg en del storskrakar, knölsvan, många gräsänder och ett enda viggpar. Därefter åkte vi till Skärholmen och ångrade nästan genast att vi inte tog med oss ryggsäckarna – solen kom fram, de 11 minusgraderna kändes inte alls lika kalla och kaffet var kvar i bilarna. Kaffet glömdes när vi gladdes över flera hundra viggar som flög över våra huvuden och fascinerades över hur högt vingslagen lät i den tysta skärgårdsmiljön. Några av oss noterade inte först att två av de fem knölsvanarna som låg där faktiskt var sångsvan modell större. Helena hittade dagens enda alfågel och där såg vi också den enda havstruten. Det var gott om knipa och den första havsörnen visade upp sig.

Vidare till Kapellskär där det var lä och soligt vid bryggan och där vi nu fick fika. Här var också stora mängder vigg (kanske de som tidigare flög över oss) och dessutom knipor, ytterligare överflygande havsörn och 4 st sothönor. Minst en i viggflocken konstaterades vara en bergandhona. I Rävsnäs, där nästa stopp var, fick vi en häftig upplevelse när havsörnen fick fart på flocken med ca 2,000 viggar. I den gruppen med vigg hittade vi också bergand, en hane och en hona.

20070210_1279

En häftig upplevelse: ca 2,000 viggar på vingen på en gång!

 

20070210_1277

Orsaken kan skönjas bland alla viggar: en adult havsörn! Rävsnäs fiskehamn 10 februari 2007. Foton: H-G Wallentinus.

Förhoppningarna om sjöfågel vid Gräddö grusades p.g.a. isen. Men vid ett fågelbord fick vi istället se gulsparv bland grönfinkar och koltrastar. Senare under dagen fick vi också ett tiotal steglitser och gråsiska vid vänliga människors fågelmatning.

Vi avslutade vår akutresa vid Wira bruk. Där fick vi nedströms se gärdsmyg och uppströms, som dagens sista art, strömstare.

Totalt fick vi 32 arter på listan, ej nämnda ovan är fasan (2 honor), gråtrut, gröngöling, större hackspett, björktrast, blåmes, talgoxe, nötväcka, nötskrika, skata, kråka, korp, gråsparv, pilfink.

2007-02-10 Helena, Kristina, Marianne, Stina och Annika tackar för en trevlig dag.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.