Månadsrunda 6 mars 2007

”Antikrundan” 6 mars 2007 mötte våren i duggregn.

Elva deltagare slöt upp till årets tredje runda för daglediga 50K+. Både tofsvipa och sånglärka sågs och några sångstrofer hördes av en gulsparv. Några starar promenerade bland alla kajorna och björktrastarna där en liten vät hade bildats på åkern. I luften hördes sångsvanarna trumpeta och ett ganska stort antal grågäss (ett femtontal) hördes kackla.

Men diset hängde i luften när det inte övergick till att regna lite mer substansiellt. Än värre var kanske att vår exkursionsledare Hans-Georg hade insjuknat i influensa och låg hemma i sängen. Men som tur är finns flera duktiga Angarniter, så artbestämningen gick hyfsat. Exkursionen blev dock ganska kort med en promenad ner mot Byksberet och Grävlingholmen där vi sökte skydd för regnet under några glesa träd medan vi fikade.

Tillbaka gick promenaden över åkrarna vid Lundbydiket för att försöka skrämma upp några vinterhämplingar (dessa hade setts här dagen innan) eller snösparvar. Detta lyckades dock inte då åkrarna var helt fågeltomma och inte minsta pip kunde höras.

Innalles sågs eller hördes 22 arter och trots exkursledningsmanfallet kändes det i alla fall härligt att ha ”kryssat av” flera av vårens första fåglar. Förutom de redan nämnda sågs också både skogsduva och ringduva. I avsaknad av vinterhämpling sågs släktingarna gråsiska och grönsiska.

ringduvor

Ringduva hörde till vårens återvändare. Foto: H-G Wallentinus, april 2006.

2007-03-08 Sonia Eriksson vikarierande värd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.