Månadsrunda 2 januari 2008

– repris på månadsrundan i december 2007, men med snö i luften.

I gryningen samlades elva deltagare inklusive dagens värd, Stefan Paulin, vid Örsta för januari månads måndasrunda. Även denna gång hängde nederbörden i luften och periodvis kom också en del snö, mest som trindsnö. De föregående dagarna hade såväl sädesärla, stare som ängspiplärka rapporterats, men ingen av dem fick vi syn på.

Den frästa delen av stranden söktes igenom från fågeltornet och söderut liksom senare även andra stranden, förbi Kusta. Några björktrastar höll till där och omkring 25 kråkor drog omkring vid Byksberget, där också en av de fjällvråkar som övervintrar vid sjöängen passerade på väg mot andra sidan av sjön. Där höll den till resten av den tid vi var ute. Ett annat exemplar sågs sittande vid Åstaåkern.

Det mesta vi såg var, naturligt nog, årskryss för de flesta. Den största ansamlingen fåglar fanns, liksom vid decemberrundan, vid matningen i Skesta hage. En stor mängd grönfinkar höll till här, liksom ett antal gulsparvar och några nötväckor, en trädkrypare och en nötskrika. Blåmes och talgoxe fanns det gott om och en eller några svartmesar, entitor och talltitor. Tofsmes hade vi hört och sett tidigare, liksom kungsfåglar som klängde omkring i tallar och granar både här och där.

Under första fikapausen, i vindskydd på sydsidan av Grävlingholmen, fick vi sällskap av Sonia på islandshästen Blida. Den andra pausen togs vid fågelmatningen i Skesta hage och då hade vi turen att få se den varfågel som övervintrar i norra delen av sjöängen. Under den fortsatta vandringen förbi dämmet och ned mot Örsta hittades inte speciellt mycket och artgenomgången vid Örsta gav summan 22 arter. Vi hade satt skamgränsen vid 20 arter, men upp till förra årets runda, 30 arter, var det långt kvar. Däremot var det bara två arter ”sämre” än i december 2007 men två arter ”bättre” än 2005. Till vårt försvar ska sägas att det var ett strålande väder 3 januari 2007.

Mindre dyblöta än i december skildes vi åt framemot kvart i två på eftermiddagen, då det redan börjat skymma lite.

2008-01-02 Hans-Georg Wallentinus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.