Månadsrundan 4 juni 2008

– Hyfsat med arter trots stekande sol.

Nitton deltagare mötte upp vid Örsta denna sommardag. Förhoppningarna på mycket arter var inte så högt uppskruvade på grund av att det lovade bli en het dag. Rutten blev, som ofta, Midsommarberget – Byksberget – Grävlingholmen – Klosterbacken, men med en runda genom skogen bakom Midsommarberget och ned till ängen före tornet.

På vattnet syntes främst hanar av gräsand, snatterand, skedand, krick, årta och vigg. Vi såg en knipkull, men ett antal honor låg i vattnet utan ungar. Sothönsen har börjat få ut ungar och många av tofsvipeungarna var nu ganska stora. Rödbena hördes från flera ställen och sågs också patrullera sjöängen. Mindre strandpipare sågs i några exemplar. Enkelbeckasiner flög över sjöängen, men i övrigt var det dåligt på vadarfronten – alla verkar ha dragit förbi och sena rariteter lyste med sin frånvaro. Det verkar som om hämpling häckar i enarna norr om Midsommarberget. Rundan i skogen gav tofsmes, rödhake, svartvit och grå flugsnappare m.fl.

Bland rovfåglarna noterades att fyra olika fiskgjusar fördosökte över sjöängen. En av dem fick upp en guldglänsande fisk, antagligen en sutare. Ormvråk var det gott om under hela förmiddagen och en tornfalk jagade över Åsta- och Örstaåkrarna. Brun kärrhöks såg då och då, men betydligt mindre än tidigare under våren.

kattuggla-20080604

Den kattuggleunge vi sett under kvällsfågelakuten fredagen före, hade – som vi misstänkte – gått ett grymt öde till mötes. Foto: H-G Wallentinus

På Byksberget var det redan dags för förmiddagsfika och letande efter arter ute i sjöängen. Vandringen vidare mot Klosterbacken gav ett antal tättingar som många gulärlor, en ängspiplärka, några sten- och buskskvättor, massor med sävsparvar, ett antal sävsångare och några rörsångare. Stararna börja nu få ut ungarna och det hördes tiggläten på många ställen. Sporadiskt hördes småfläckig sumphöna och vattenrall, medan två rördrommar tutade.

Vid Klosterbacken hörde dagens enda trädpiplärka. Vid artgenomgången fick vi ihop 65 arter som setts av minst två deltagare. Det var exakt tio fler än förra årets junirunda som också genomfördes i gassande sol, men pressande varm luft.

2008-06-04 Ledde och skrev gjorde Hans-Georg Wallentinus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.