Månadsrunda 6 maj 2009

– Vadartiden har börjat.

Ett mycket vackert väder mötte de 22 deltagarna i maj månads onsdagsrunda. Lite kallt var det förstås på morgonen och blåste lite gjorde det, men i det hela taget var det ganska drägligt. Högtrycket medförde dock att det inte var så mycket fågelsång och därför tog vi Byksberget som första anhalt.

Redan från naturum hade vi sett att det gick mycket brushanar på maden mellan Lundbydiket och Byksberget. Vi kunde räkna in ett dussin honfärgade brushanar, plus något halvdussion hannar i lekdräkt. Flera par svarthakedopping spelade ute på klarvattenytorna och flera årthannar simmade omkring på nära håll. Det fanns också flera par snatteränder. Till detta kom de ”vanliga” änderna gräsand, bläsand, kricka, skedand (två hanar), brunand, knipa och kricka. En rördrom tutade i Kustavassen. Ur vegetationen kom så småningom två grågäss med tre gässlingar utsimmande. Förutom brushanarna fanns det en del grönbenor, tre mindre strandpipare, ganska många rödbenor och ett antal enkelbeckasiner.

Vi vandrade långsamt bort mot Lundbydiket och Grävlingholmen och såg på vägen gulärlor, spelande ängspiplärkor och stenskvättor. Nästan framme vid Broholmen hittade vi två buskskvättor ute på den oplöjda åkern. Fikapausen tog vi i Klosterbackens läiga sluttning och fortsatte därefter till Gyllingholmen, bortom Lingsbergsdiket. Där fanns inga mindre hackspettar, men väl en stenknäck. En runda runt Klosterbacken gav heller ingen mindre hackspett inte heller någon grönsångare, men vi hittade ett bo av lövsångare med sju ägg. Alldeles då vi kom fram till backen hörde några av oss göktyta.

gyllingholmen-20090506

”Den gröna bården” vid Sommarstugeområdet spanas av.

Det blev inte så många rovfågelsarter. Bruna kärrhökar drog naturligtvis fram
över sjöängen, och några ormvråkar var också uppe och flög. En fiskgjuse fiskade
ett tag och en sparvhök flög förbi på lite håll. Ny art för året blev lärkfalk.
Så småningom hade både hussvala och ladusvala hängts in.

Bild saknas. Björkarna vid Lingsbergsdikets mynning börjar dö och bör kunna dra till sig en del spettar vad det lider.

En dag utan överraskningar alltså. På återvägen gick vi igenom artlistan under en paus på Grävlingholmen. Genomgången gav 63 arter. Eftertruppen upptäckte sedan ytterligare fem arter, så dagssiffran slutade på 68 arter. Tidgare maj-rundor har vi sett 74 arter 2008, 70 arter 2007 och 65 arter 2006.

2009-05-07 Hans-Georg Wallentinus som ledde, skrev och fotograferade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.