Kvällsfågelakut 29 maj 2009

– i perfekt skådarväder.

Ett perfekt skådarväder: klart och soligt, inte en rörelse i luften och ganska varmt. Så var vädret när fem deltagare (till att börja med tre: Hans-Georg, Björn och Helena, senare anslöt Sonia och Eva) tog vägen till Midsommarberget för att spana av sjöängen, lyssna och kvällsfika. Två av trastsångarna kunde lokaliseras, men bara fågeln utanför fågeltornet lät lite mer konstant, även om det var lite dåglig fart på den till att börja med. En flock snatteränder låg på en av de öppna vattenytorna. Rödbenor och enkelbeckasiner hördes. Så småningom kom flera vattenrallar igång och det var ibland ett ganska noterbart oväsen från dem med både köckanden och grisgrymtningar. Småfläckiga sumphönsen hördes bara vissla till någon enstaka gång.

När solen gått ned började det bli mer liv i trastsångaren och rördrommen tutade nu också frekvent. Efter analys av en inspelning som jag gjorde på platsen kunde konstateras att det är ett annat exemplar än det som fanns vid sjöängen fram t.o.m. den 10 maj. Ute i sjöängen höll sävsångarna konsert, men det var på så långt håll att det knappast gick att urskilja utan parabolmikrofon.

Ljudklipp: Trastsångare, vattenrallar, m.m. kvällen den 29 maj 2009.Angarn-090529

Efter halv elva gav vi oss iväg för att lyssna in nattfåglar på andra ställen. Hannu hade nu anslutit medan Björn och Sonia avvikit. Vi åkte först till Brottby där det förut sjungit två gräshoppsångare. Jag lyckades med parabolens hjälp höra ett av exemplaren helt kort. Vi satte av Helena vid 625:ans busshållplats och åkte vidare till Hakunge, där vi stannade vid modellflygfältet. Där finns ibland kornknarr, men inte just nu. Istället höll en gräshoppsångare konsert från fältet alldeles norr om modellflygfältet. Efter att ha lyssnat färdigt på gräshoppsångaren begav vi oss till Bromsebyvägen och stannade vid första bommen efter Kristineberg. Vi hann knappast komma ut innan vi hörde en nattskärra spela på norra sidan av vägen. Den flyttade omkring ganska mycket, så den höll antagligen på att muta in reviret. Förutom ”surrlätet” hörde vi också det läte som låter som när man kastar en sten över en istäckt sjö, samt ett mycket grövre läte, ett läte som Fågelguiden beskriver som ett grodlikt lockläte, likt en trana som inte vaknat riktigt ännu. Vi hörde också hur den klappade med vingarna. Alla fyra lätena på samma gång hör inte till vanligheterna att få höra!

Ljudklipp: Gräshoppsångare och skällande rådjur vid modellflygplatsen, Hakunge.Hakunge-090529

Strax efter klockan 24 kunde kvällsfågelakuten avslutas på höjden alldeles nordväst om Gamla Harsbro, men här var det helt tyst.

2009-05-31 Hans-Georg Wallentinus som ledde, skrev och spelade in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.