Månadsrunda 1 maj 2013

– 36 skådare och 2 skribenter

Hela 36 personer prioriterade fågelskådning framför demonstrationståg när det var dags för maj månads onsdagsrunda som inföll just den första maj. Våren hade kommit med en oanad häftighet efter en ovanligt kall mars och en bit in i april. Många lockades säkert av både utlovad värme och rapporter om att massor av vårfåglar äntligen kommit till sjöängen. Vädret var strålande fint med sol från klarblå himmel och vindstilla när dagens värd Gunnar Hesse hälsade alla välkomna med tillägget att några nykomlingar gärna fick bli medlemmar i föreningen.

Redan på väg till samlingen hade några av oss ivrigt spanat efter den svarta rödstjärt som dagen innan setts vid hästhagen i Örsta. Tyvärr var den försvunnen och man spekulerade om att det ex som på morgonen skådats i Östergötland kunde vara ”vår” svarta rödstjärt.

DSC03384

Byksberget

När Gunnar räknat in skarorna bar det av nedför backen och nästan på en gång dök en havsörn upp, mobbad av en brun kärrhök. En bra början! De vanliga arterna som bofink, nötväcka och talgoxe hördes från skogen men vädret var kanske för fint och klockan lite för mycket för att fånga upp den mest intensiva fågelsången.

Kosan ställdes nu mot Tältholmen där det ganska utdragna följet kunde återsamlas. Här hördes trädpiplärka, taltrast och gulsparv men trädlärkan var tyst. Troligen har den kommit igång med häckningen. På väg över till Midsommarberget hördes svartvit flugsnappare – årskryss för flera liksom den svarthätta som födosökte i hagen. Tyvärr ville den inte sjunga; den första svarthättesången tycker åtminstone undertecknad är en höjdpunkt på våren. Dessutom ropade en göktyta livligt.

Snart vidtog spaning från Midsommarberget och kontrasten mot april-rundan var slående. Då låg fortfarande isen tjock men nu glittrade mosaiken av klarvatten som den ska och många andarter kunde räknas in. Massor av krickor, ett tiotal bläsänder, 3 par skedänder, ett par snatteränder, en ensam brunandhane och åtskilliga knipor samt förstås några gräsänder. Ett salskrakpar liksom ett par svarthakedopping gladde. Fem sångsvanar flög förbi och givetvis fanns många grågäss på plats. Därtill de obligatoriska skrattmåsarna, sothönsen och tofsviporna. Brun kärrhök patrullerade i flera ex – två par konstaterades under dagen. Fiskgjuse ryttlade och minst två ex sågs dra iväg med fångst. Rördrom och fasan ropade. Kort sagt rasade årskryssen in för många av oss och det blev inte sämre av en riktig närobs av en ormvråk som flög över.

DSC03387

Södra maden

På långt håll kunde med viss möda en brushane-hona utskiljas borta vid Lundbydiket tillika med några rödbenor, ett fåtal grönbenor och två gluttsnäppor – de kunde skådas enklare från Byksberget när sällskapet så småningom vandrat dit. Där nere hördes också sävsångare och gulärlor. De senare i goda antal hela vägen till Lundbydiket liksom på kustasidan. En havstrut drog sakta förbi liksom någon enstaka trana. En fin morgon men det vackra vädret hämmade tydligt fågelaktiviteten.

Snart fortsatte vi till Lundbydiket, där vadarna åter spanades in, och vidare mot Grävlingholmen. Ute på Åsta-åkern sågs på långt håll ett par spelflygande mindre strandpipare. Här intogs efterlängtat fika i solskenet.

DSC03392

Skesta hage

Vägen förbi Broholmen gav inga sensationer. Framme vid Klosterbacken valdes vägen upp mot Olhamrahagen och runt på baksidan av berget. Här lyssnades efter grönsångare men det var nog för tidigt på säsongen. Däremot hördes svarthätta, rödvingetrast, lövsångare och rödhake.

Tillbaka på Sjöängsslingan fick vi återigen nyttja den eminenta spången förbi Lingsbergsån med fin plattform mitt över åmynningen i sjöängen. När denna passerats var det dags för undertecknad att sätta långa benet före. Andra plikter kallade och jag (Tryggve) ville gärna gå hela vägen runt Utloppet. Det blev skådning i skarpt marschtempo hela vägen till Örsta. Tack för en fin förmiddag och Gunnar har lovat att skildra sällskapets vidare öden!

DSC03393

Hacksta kullen

… och så blev det då stafettpinneväxling före den långa rakan mot Skesta hage. Trots delvis ivrigt spanande blev denna del av månadsrundan som vanligt mest en transportsträcka. Först nästan framme vid Stora Ekhammaren steg blodtrycken något, då äntligen två buskskvättor uppenbarade sig och återigen fylldes årslistan på för många av oss.

Nu var vi snart nästan framme vid Skesta hage och den eftertraktade påtåren och den gemensamma artgenomgången, men de fick vänta lite, då en tornfalk upptäcktes på en hög stolpe upp mot Lappdal. Det är, som det numera heter, smällar, som man får ta och ingen tycktes speciellt nedstämd över det försenade koffeinintaget.

Återtåget längs den södra stranden av sjöängen var angenämt i den tilltagande vårvärmen, men så värst många fler arter noterade vi inte. Svartmesen var nog det mest givande.

När vi så summerade dagens fågellista, så kunde vi notera 75 arter, som i och för sig inte nådde upp till de föregående årens totaler, men nog var vi nöjda med dagen för det! Förra årets rekordnotering på 80 arter stod sig med andra ord, medan vi nafsade 2011 års majrundesiffra på 76 arter i hälarna. En fin dag!

Det var inte bara vi som rapporterade från månadsrundan. Den första maj lades nästan 500 obsar från Angarnssjöängen. Men ”vår” artlista finns här på Artportalen.

Tryggve Engdahl, Gunnar Hesse skrev och Björn Nordling fotograferade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.