Fjällfåglar – Ingemar Lind

Fjällfåglar

Årets film (2013) har rubriken ”Fjällfåglar”. Jag vill med den låta Er möta några av mina absoluta fågelfavoriter. Filmen börjar i brytningstiden mellan vårvinter och vår. Det är nu som några av de bofasta åretruntfåglarna märker av det annalkande ljuset. Det är nu det hela börjar, denna fantastiska konsert av fågelstämmor som är fjällets egen. Fjällripor och korpar inleder. Snart kommer så de första flyttfåglarna och då får orkestern allt fler medlemmar.

När så solisten kommer, Blåhaken, han med de 100 tungorna, anländer ännu en favorit, Fjällpiparen. Är vädret nu lugnt och temperaturen lagom behaglig är försommarnatten dubbelbeckasinernas speltid. Dessa ljusa dygn är fjällsymfonins absoluta höjdpunkt. Jag har försökt med denna film återskapa något av denna säregna stämning fjället kan uppvisa när det är som bäst. En naturens egen mästerkomposition med allt vad det innebär. Filmen ”Fjällfåglar” är nog mer än någonsin tidigare en ljudfilm.

Kvällen inleds som vanligt med en stillbildsdel. Denna gång är rubriken längtan, eller kanske snarare väntan och längtan. Väntan på de vitkindade gässen en höstdag på Ölands södra udde. Längtan att ännu en gång höra dessa gåsflockar när de passerar på sin väg söderut. Det är alltid något angeläget i gåsropet.

Programtid ca en timme.

Tänndalen, januari 2013

Ingemar Lind

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.