Exkursion till Björn 28 september 2013

_DSC0051 Bändelkorsnäbb Foto: Ulric Ilvéus

Den 28 september gjorde Angarngruppen en exkursion till ön Björn utanför den norduppländska kusten, för att försöka få syn på lite spännande höstfåglar. Ön ligger oskyddad i det yttersta havsbandet med hela Bottenhavet ovanför, och eftersom det dagen före exkursionen blåste nordlig kuling, var det lite osäkert om vi skulle kunna ta oss ut. Under natten mojnade vinden dock, och vi kunde i gryningen åka ut till Björn med fiskaren Kjell Holmqvist. som fick köra två rundor för att få med sig alla oss 14 skådare.

Väl ute på Björn valde några att gå direkt upp till fyren, som står längst ut i nordost, för att spana sträck, medan andra började leta rastande tättingar bland buskar och träd. Ganska snart hördes de första bändelkorsnäbbarna och några små flockar flög runt, trumpetade och åt rönnbär. Varfågel, mycket kungsfåglar och en hel del trast fanns också. Dessutom hittade vår gästartist Tobias Ljungquist en taigasångare bland husen i fyrträdgården och den kunde ses av och till, under resten av dagen.

_DSC0047En annan bändelkorsnäbb Foto: Ulric Ilvéus

När området närmast bryggan och fyren var genomsökta, rörde sig de flesta västerut över ön och bort till den större dungen på andra sidan ön. Längs vägen bort stöttes några dvärgbeckasiner, jorduggla, mycket sävsparv och kustpipare. Dessutom noterades 2 skärpiplärkor.

Längst ut i väster hittades en snösiska bland gråsiskorna, två till tre lappsparvar, en sen svartvit flugsnappare och svarthätta. Förutom några kortare regnskurar som snabbt drog förbi var vädret bra och nordostvinden minskade ytterligare under dagen.

Några gick tillbaka över ön och hade vid fyren turen att se en större piplärka som flög förbi på nära håll. Från fyren kunde inga större antal sträckande fåglar ses, men väl 4 skärsnäppor, några lommar och lite änder.

Ett antal av oss gick tillbaka över ön i en slags skallgångskedja för att leta efter den större piplärkan som direkt dragit iväg västerut. Tyvärr gick piplärkan inte att återfinna, endast någon sånglärka stöttes och Kalle Sjölund hittade ytterligare någon skärsnäppa på stenarna i söder.

Fram mot tidig eftermiddag avtog fågelaktiviteten och vi lämnade Björn vid tvåtiden. Några begav sig till det närbelägna Ledskärsviken och hade där bl.a en pilgrimsfalk, salskrakar och en del vadare.

IMG_0147Fågelpaus – eller var det något där borta? Foto: Ulric Ilvéus

Ute på Björn noterade vi drygt 70 arter, och även om vi inte såg något våldsamt sällsynt var deltagarna nöjda med turen och tyckte att det kändes spännande att skåda på en lokal som är het på hösten.

Deltagare: Kalle Sjölund, Jens Johanssen, Micke Johansson, Ulric Ilveus, Hans-Georg Wallentinus, Björn Wallentinus, Jan Attebring, Per Norlin, Mikael Wettergren, Carl-Johan Ståhlgren, Anders Barkengren, Tobias Ljungquist, Bosse Hedenstedt  och rapportören Andreas Viberg.

Björn ö Ön Björn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.