Svartpannad törnskata i Angarn 2013

Svartpannad törnskata vid Angarnssjöängen 3-7 juli 2013 eller hur man förbereder en månadsrunda.

Svartpannad Törnskata 856Den omskrivna i Byksbergsdungen Foto: Christer Brostam

Inför månadsrundan i juli hade jag ambitionen att göra ett kort besök vid utloppet för att kontrollera om det fanns något intressant på fågelfronten där. Jag insåg dock att det skulle bli lite för jäktigt att göra denna avstickare, så jag kom till Örstaparkeringen i god tid innan månadsrundan skulle starta. Karin Hendahl, som också kommit tidigt och jag stod på parkeringen och spanade runt lite förstrött i det vackra vädret. Det var hyfsat med fågel i rörelse, så det fanns alltid något att notera och kommentera.

Så såg jag i handkikaren en törnskata i toppen av en liten enbuske utefter det vi kallar ’Kalles väg’, dvs den åkerväg som går mellan hästhagarna i västlig riktning från parkeringen. Det var väl bra att redan så här direkt i starten av exkursionen att få törnskata på artlistan. Men varför inte titta närmare på den i tuben? Med tubskärpan på fågeln kom en snabb känsla att något inte stämmer. Den är ju grå på ryggen och det är ingen varfågel. Så ser jag också den breda ögonbindeln och artbestämningen börjar klarna. Jag hojtar, rätt upphetsat tror jag, till Karin att ställa in sin tub och titta noga. Hon verifierar de iakttagna karaktärerna och vi enas, efter att ha kollat i Fågelguiden, om artbestämningen. Svartpannad törnskata!

Klockan är nu omkring tio minuter före sju, så ännu har det inte kommit särskilt många av månadsrunde-deltagarna. Det blir att hålla tummarna för att fågeln stannar ett tag, så att vi får visa upp den för fler skådare. Fågeln är ibland osynlig, men dyker då och då upp på någon stolpe eller i någon busktopp. Fler och fler exkursionsdeltagare kommer på plats och de blir anmodade att skyndsamt ta fram tubarna. Till slut har alla, som tänkt vara med på månadsrundan, anlänt och kunnat pricka av en rar art. Även en del andra skådare hinner göra en avstickare innan jobbet och lägga till ett nytt ’Angarnkryss’.

Törnskatan kunde ses från Örstaparkeringen under en period av en till två timmar. Därefter förflyttade den sig ned mot sjöängen och kunde sedan ses i området mellan Södra maden och Byksberget under flera dagar. Sista notering i Svalan är gjord 7/7.

Detta var den fjärde observationen av svartpannad törnskata vid Angarnssjöängen. De tidigare gjordes 6/6 1971, 10-11/6 1996 och 6/7 2010 enligt rapportsystemet Svalan.

/Stefan Paulin

Svartpannad Törnskata  1100

I Byksbergsdungen Foto: Christer Brostam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.