Vattenstånd 2014

Vatten2014-12  Vattenståndsdata från Mats Hellqvist. Förmedlade av Hans-Georg Wallentinus.

Uppdaterat till 3 januari 2015 Eftersom dammen är skadad, är strävan att inte ligga så högt med vattenståndet i vinter. Nytt försök att reparera ska göras nästa höst. Isläget var vid årsskiftet exakt på den ideala nivån enligt vattendom.

Uppdaterat till 1 december 2014 Eftersom dammen är skadad, är strävan att inte ligga så högt med vattenståndet i vinter. Nytt försök att reparera ska göras nästa höst. Isläget får avgöra var vattennivån kommer att ligga i vinter.

Uppdaterat till 15 november 2014 Eftersom dammen är skadad, är strävan att inte ligga så högt med vattenståndet i vinter. Nytt försök att reparera ska göras nästa höst.

Uppdaterat till 1 oktober 2014 Vattenståndet stiger sakta från en låg nivå. Den låga nivån berodde på att det planerades en reparation av dammkrönet. Den har inte blivit av utan kommer att göras nästa år. Det har inte regnat tillräckligt för att komma upp till  idealkurvan.

Uppdaterat till 16 augusti 2014 Nivån följer vattendomen trots regnandet. Dämmet är öppnat en del för att kunna komma ned till årsminimum +9,00 i mitten av månaden.  Nu har dock vattennivån sänkts till +8,80 m.ö.h. för att tillåta reparation av krönet på dämmet.

Uppdaterat till 1 augusti 2014 Nivån följer vattendomen trots regnandet. Dämmet är öppnat en del för att kunna komma ned till årsminimum +9,00 i mitten av månaden.  /HGW

Uppdaterat till 15 juni 2014 Dammluckan är nu öppen med ett steg för långsam avsänkning. Nivån följer vattendomen.

Uppdaterat till 15 maj 2014 Mats har nu stängt till dammluckan lite och den är nu öppen med två steg för att bromsa sänkningen. Nivån följer vattendomen.

Uppdaterat till 1 maj 2014 Vattnet ligger nu på idealkurvan. Dammluckan är öppnad tre steg för långsam sänkning.

Uppdaterat till 15 april 2014 Se kommentar 1 april.

Uppdaterat till 1 april 2014 Vattenståndet har varit konstant nästan hela året. Mats skriver 5 april: Har plockat samtliga brädor nu. Luckan är helt stängd. Väntar med att öppna tills jag är tillbaka från Gotland kring den 20/4. Nivån borde då ligga kring 9.80 enl plan. Öppnar därefter luckan för snabbare sänkning.

Uppdaterat till 15 mars 2014 Vattenståndet har varit konstant nästan hela året. Det är ingen idé att höja upp till maximum eftersom våren varit tidig och vi inte vinner något på att höja det mer. Därför får träsättarna ligga kvar i dämmet som det är nu, så börjar Mats att plocka bort dem någon vecka in i april.

Uppdaterat till 1 mars 2014 Fortfarande mycket högt vattenstånd för årstiden. 1 mars ska det egentligen vara lägst vattenstånd, men i år blir det inte så. I slutet av månaden ska vattenstådet upp en bit till. En obesvarad fråga är om vattnet räcker så länge, eller om vårfloden är helt över då.

Uppdaterat till 1 februari 2014 Fortfarande för högt vattenstånd för årstiden. Vattennivån minskade något sedan senaste avläsningen. Mildvädret i början av februari bör orsaka en viss vattenståndshöjning.

Uppdaterat till 15 januari 2014 Fortfarande för högt vattenstånd för årstiden. Det lär förbli ungefär på den här nivån, så länge isen ligger. Passa på och åk skridskor! (Tyvärr kom snön, men skidor går bra. Tunnare överis vid kanterna. Stabil is längre ut. Mittdiket?/2014-01-22 BNG)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.