Uggleexkursion den 8 mars 2014

– Fem år sedan sist

och då var det fråga om en uggleinventering i tärnanområdet med fokus på sparv- och kattugglor. Denna gång var avsikten att ta sig längre norrut i Uppland och med en förhoppning att höra inte bara sparvuggla utan även pärl- och slaguggla. Andreas Viberg stod både för idén och för själva genomförandet av exkursionen. Efter att studerat Svalans ugglerapporter de senaste dagarna beslutade sig Andreas för att satsa först på Börje Sjö och sedan eventuellt också Skyttorp-Knypplan.

451Skymningsbild av förväntan

Samling skedde så strax söder om Börje Sjö framåt halvsexsnåret denna lördagkväll. Hela fjorton personer mötte upp på skogsvägen där; en bilbesättning, dessbättre för dem, med en felkörning, som resulterade i både sparvuggla och fyra stycken orrar. Andreas föreslog en dryg kilometers promenad mot ett kalhygge, men redan efter några tiotals meter hördes först en och sedan två visslande sparvugglor. Vi bestämde, att inte locka med hjälp av mobiltelefonsappar, men Anders vågade sig ändå på ett par egna visslingar och minsann, efter några minuter närmade sig en sparvuggla, som uppenbarligen inte var smart nog att kunna skilja en meduggla från Anders. Snart satt den lilla ugglan i en grantopp precis bredvid oss och visslade; Anders gav upp och lämnade reviret till ugglan. En fantastisk början på ugglekvällen och så fortsatte vandringen och mycket snart blev det ännu bättre, då vi mötte en ”dragande” morkulla längs skogsvägen. Rekordtidigt!

3457Sparvuggla på spelplats

Framme vid det stora hygget blev dock utbytet magrare: endast några sträckande sångsvanar och så ett enda enstavigt ”hoande”. Var det en slaguggla eller en jycke eller vad? Det lutade nog med lite god vilja mot en uggla, men någon definitiv artbestämning vågade vi oss inte på. Halvmånsken, kafferast och så ett beslut om att resa vidare mot Knypplan-området norr om Skyttorp.

Karta http://kartor.eniro.se/m/nSiUz

Även där lyste ugglorna med sin frånvaro trots flera stopp kring det s.k. Åkra-korset. Behållningen där blev elva v-flygande sångsvanar på låg höjd rakt över våra huvuden och klockan hade blivit halv elva.

Vi fick i alla fall mycket fina observationer av sparvuggla, morkulla och sångsvan och en kväll helt utan Melodifestival (bara det!), så nöjda tackade vi Andreas för ett fint arrangemang och styrde kosorna hemåt.

/Gunnar Hesse text och Margareta Andersson foto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.