Månadsrundan 5 mars 2014

– rekorden rök rejält!

Rekordtidig (?) vår skulle väl kunna borga för en riktigt, riktigt intressant marsrunda och väldigt många hade denna dag samma tanke och förhoppning. Inte ett snökorn, flera plusgrader och inte mycket is kvar på sjön! Välkommen sköna mars! Inte mindre än 39 (TRETTIONIO) personer samlades vid Örsta denna första onsdagsmorgon i mars för att under Björn Nordlings ledning ta Angarnssjöängen i besittning. Aldrig, aldrig någonsin har så många anslutit sig till en marsrunda. Deltagarantalet de tidigare åtta åren har pendlat mellan nio (första året, 2006) och 25 förra året och genomsnittet är 16 personer under dessa år. Där rök med andra ord deltagarrekordet rejält. Så väldigt trevligt och tack alla, som kom! (Klicka på bilderna, så blir de större.)

686371

Efter genomgången blev det avmarsch mot Midsommarberget och sedvanlig skådarmjukstart vid fågelmatningen där. Inget speciellt upphetsande, men det gällde ju att få in de vanligaste arterna också. Upp på berget och här kunde vi hitta sångsvan, bläsand (fyra stycken bort mot Lundbydiket), vigg och knipa. Denna gång tog vi medsolsvarvet, så nästa etappmål blev Byksberget och Lundbydiket. Sånglärkor drillade, tofsvipor uppvisningsflög (i alla fall några av dem), ormvråkar kretsade, sädgäss sträckte och grågäss rastade, så nog hade våren kommit på riktigt. Grävlingholmen passerades och Broholmen inspekterades. Den senare hade nu fått en ordentlig ansiktslyftning efter att mycket buskage och allsköns sly rensats bort; den stora eken har åter fått ett ordentligt livsrum. Nu började kaffetarmarna göra sig till känna, så med bestämda steg bar det av till Klosterbacken, där förmiddagskaffet intogs med fin utsikt över sjöängen. De, som var mer alerta, kunde dessutom ”inta” både skogsduva och sparvhök till kaffet.

Bläsgås med grågässKunde inte gömma sig

Så småningom kom vi fram till Stora Ekhammaren och där på åkern upp mot Lappdal huserade både kanadagås och grågås och (äntligen) hittades så den ensamma bläsgåsen, som nu gästat sjöängen under ett par veckor.

Skesta hage och dess fågelrestauranter fyllde på artlistan med bland annat entita, svartmes och pilfink. Hackstakullen bidrog marginellt medan sträckan fram till Midsommarberget gav oss den nästan obligatoriska havsörnen och så framför allt årets absolut första dubbeltrast i området!

Åter väl framme vid sagda berg, så var klockan slagen med mer än ett slag och de flesta tyckte dagen var fulländad rent upplevelsemässigt och ornitologiskt. Några tappra själar hade dock definitivt inte fått nog, så de fortsatte skådandet från bergets topp och lyckades pricka in ytterligare ett par/tre arter med snatterand som självaste grädden på fågelmoset.

969178649717

Summa summarum blev det därför till slut fantastiska 46 olika fågelarter denna dag. Som mest i mars har vi haft 34 arter och det var år 2008 och genomsnittet före årets marsrunda är 26 arter. Där rök med andra ord artrekordet rejält. Vilken dag, vilken runda!

Artlista

Kopia  av DSC03770Trångt?

Text Gunnar Hesse och foto Margareta Andersson, Karin Hendahl, Björn Nordling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.