Om att arta och rapportera annat än fåglar.

– går det att arta går det att rapportera

Insekter, spindlar och växter

Självklart är ju en fälthandbok med de arter man ska rapportera att föredra, men om man inte har någon till hands så har ju Internet en del att ge på området. Jag tänkte tipsa om några av de sidor jag använder mig av när jag varit ute en dag och fotograferat insekter.

Bra att komma ihåg är att många sidor på Internet visar insekter och spindlar som inte finns i Sverige, då är Naturforskaren en bra hjälp. Sidan är en av mina absoluta favoriter. Det är en sida som Naturhistoriska riksmuseet ligger bakom. På den sidan kan man söka på art eller familj, och om inga bilder finns på sidan man hamnar på, finns direktlänkar till bilder i Nya Artportalen, Google eller Flickr.

När man tror sig ha ett hum om vilken art man sett kan man kolla vilka arter i samma familj, som finns påträffade i Sverige sedan tidigare, och jämföra arterna för att komma närmare en korrekt artbestämning. Om man inte är säker i sin artbestämning ska man rapportera med frågetecken för osäker artbestämning, alternativt låta bli att rapportera den gången. Om man tror sig åtminstone vara säker på vilken familj arten hör till, går det bra att rapportera bara familjen. För att visa på hur krångligt det kan vara med artbestämning ibland, har jag en sida som visar hur nyckelpigor av samma art kan se väldigt olika ut.

En sida med fjärilslarver.  ≡  Kryp i naturen – skalbaggar  ≡  Entomologi

Jättefina bilder om man vill försöka arta sociala getingar. Man klickar sig fram via: Wasp>Vespidae>Vespinae.

Spindlar    Mer spindlar 

På den här sidan går det att filtrera sökningen så den bara visar svenska spindlar, vet inte hur exakt det är, så jag brukar kolla med naturforskaren.se innan jag går vidare. Bra bilder är det hur som helst.

Humlor i Mellansverige (honor)

AP- Galleriet – Bilder på insekter rapporterade i Artportalen

Riktigt användbart om man har fotat ett sandbi men vet inte vilket, bara att det var vitt. Då kan man snabbt bena bort de flesta andra som är bruna t.ex.

Läs beskrivningen på AP-Galleriet först. Det är inte heller säkert att djuren på bilderna är korrekt bestämda. De visas som de var rapporterade i Artportalen och rapportören står för artbestämningen. (Sen kan ju artbestämning blivit korrigerad efter augusti 2013. Detta syns dock inte på denna sajt, men väl i riktiga Artportalen.)

Långt ifrån alla arter i Artportalen finns avbildade. Arter som saknade bilder (aug 2013) finns ej med i galleriet. Bilder är länkade. Inte lagrade på någon annan server än Artportalens. Tas bort där så försvinner de på AP-Galleriet. Artportalens regler för bilder gäller.

Mera tips till artningens underbara värld. Den här gången på blomfronten.

Genom att välja tex. färg, blomningstid,  antal kronblad och liknande, utesluts växter som inte är aktuella och man får ett antal bilder att välja efter.
Klickar man på en blomma länkas man vidare till NRM’s (Riksmuséet) virtuella flora.

Digiflora.se för datorn M.digiflora.se för mobilen

Vänligen,

/ Jens Johansen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.