Väddöexkursion den 11 oktober 2014

 Väddö-9959Soluppgång över Ålands hav

Samling vid Brottbys infartsparkering i arla morgonstund denna lördagmorgon för avfärd mot Rönnskärs udde på Väddö. Carl-Johan Ståhlgren, som var dagens färdledare och ciceron, kunde räkna in sju personer (om jag minns rätt; det var tidigt som sagt).

Vid sjusnåret var vi så framme vid det första etappmålet, som var just Rönnskärs udde; en utmärkt sträckfågellokal. Dock inte riktigt denna dag med svag sydvästlig vind. Sikten var utmärkt och temperaturen steg så småningom till en bit över tiogradersstrecket. En härlig dag vid kustbandet, men inte den allra bästa för just sträckfågelskådande.

Väddö-0020-bläsandSträckande bläsänder

Många sträckande fåglar var med andra ord tämligen långt ut och därmed i stort sett omöjliga att artbestämma. Obestämd islom och möjlig labb var ett par av några ganska luddiga artbestämningar. Sjöorre, svärta, bläsand och stjärtand var några arter, som dock behagade komma in på ganska nära håll. Ett halvdussin storlommar, ett par tordmular och tre sträck med totalt ett trettiotal prutgäss relativt nära udden var extra glädjande.

Antalet insträckande sparvhökar tilltog framåt förmiddagen och totalt lyckades vi räkna in ett tjugotal individer. En mink, som ömsom kilade runt på de kala stenarna ömsom tog sig ett dopp (skönt med minkpäls i det vattnet!). Kaffepaus hann vi naturligtvis också med mellan obsarna.

Väddö-0006-minkMink

En kortare tur ner till Senebyhaken och en promenad genom strandskogen ingick också i programmet, men så väldigt mycket mer gav inte det rent ornitologiskt. Efter den gemensamma artgenomgången kunde vi så konstatera, att 34 arter hade observerats, vilket ligger i den nedre delen av artspannet under de senaste årens utflykter till Väddö. Blott förra året var magrare med 32 arter, medan nästan 50 arter har kunnat noteras åtminstone tre gånger tidigare under just denna exkursion.

Gunnar Hesse Foto Hannu Koho

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.