Exkursion till Björn den 18 oktober 2014

 783

Björns utsikt 

Angarngruppen besökte den 18 oktober ön Björn i norduppland för att under bästa raritetssäsong se om det fanns några spännande fåglar att upptäcka. För att komma ut till Björn åker man enklast båt med fiskaren Kjell från Fågelsundet, och eftersom vi var 13 personer fick Kjell köra två vändor. Vi i första båten kom ut till Björn strax innan det blev skådarljust och vi började söka av området närmast fyrbyn.

806

Kungsfågel  

Det var dock inte så mycket rastande fågel på Björn denna dag, och även sträcket var tyvärr magert. Under veckan hade det blåst ostlig vind vilket gett bra med bland annat labb, men idag hade vinden vänt till sydväst vilket hade fått sträcket att avta nästan helt. De som valde att stå vid fyren och spana sträck fick i alla fall bland annat se en bredstjärtad labb, en kustlabb, alfågel, sjöorre, salskrake, svärta och tobisgrissla.

Vi andra som gick runt bland buskagen på ön hade bland annat två bändelkorsnäbbar, morkulla, flertalet järnsparvar och några vinterhämplingar.

828

Vikare

När inte fåglarna bjöd på så värst mycket sällsyntheter så blev den vikare som upptäcktes simma utanför fyren roligast under dagen. Vikaren kom dessutom upp och lade sig på en sten i vattenytan och vi kunde alla se den fint tecknade ryggen med sitt ringmönster. Eventuellt var det till och med två vikare.

Fram mot eftermiddagen var det dags att åka hem från Björn och vi kunde summera dagen med att det var trevligt att vara ute i havsbandet men att den riktiga pricken över i:et saknades detta år.

790

Författare och arrangör Andreas Viberg. Bilder Roffe Andersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.