Vattenstånd 2015

Vatten2015-16

Uppdaterat till 11 januari 2016 Luckan är nu delvis stängd. Luckan har ställts på en öppning med tre hål.

Uppdaterat till 22 december 2015 Nivån sjunker undan. Fullt öppet.  Mats fortsätter att hålla ner nivån, då hög nivå i kombination med hård vind har gjort att vågorna ”karvar” på nylagade dämmet. Om möjligt, ska kurvan för idealt vattenstånd följas under vintern.

Uppdaterat till 15 november 2015 Dämmet nu lagat, luckan helt stängd och vattennivån uppe i det ideala vattenståndet för perioden.

Uppdaterat till 15 juli 2015 Dämmet är nu lagat och luckan helt stängd. Mats eftersträvar att nivån ska ligga kring 9,50 ett tag framöver. Kan vara till fördel på de nyfrästa ytorna.

Uppdaterat till 5 oktober 2015 Luckan har varit fullt öppen i ca en månad men p.g.a. regnet så är det först nu som nivån börjar sjunka undan. Vi (Mats bla) har därför inte kommit igång med renoveringen av dämmet ännu. Har varit ute med entreprenör som inväntar något lägre nivå för att kunna gräva. Problemet är också att utloppet är väldigt ”grönt” vilket givetvis gör att det är trögt att tömma sjön.

Uppdaterat till 15 juli 2015 Dämmet har öppnats litemer än förut. Renoveringen av dämmet beräknas komma igång ungefär i månadskiftet augusti/september.

Uppdaterat till 15 juli 2015 Dämmet är lite öppet, vilket antagligen behövs mer än väl med tanke på den rikliga nederbörden i juli. Efter semestrarna ska vattenståndet sänkas inför renoveringen av dämmet under augusti.

Uppdaterat till 1 juli 2015 Inte mycke händer nu i vattenståndet. Vattenståndet ska förhoppningsvis ligga kvar på denna nivå ytterligare en tid, för att sedan sänkas ytterligare inför renoveringen av dämmet under augusti.

Uppdaterat till 15 juni 2015 Dammluckan är ställd på 2 hål, vilket borde var lämpligt för att ligga kvar på nuvarande nivå några veckor till. Vattenståndet ska förhoppningsvis ligga kvar på denna nivå ytterligare en tid, för att sedan sänkas ytterligare inför renoveringen av dämmet under augusti.

Uppdaterat till 1 juni 2015 Nivån ligger vid idealkurvan. Mats bromsar nu sänkningen och försöker få vattenståndet att ligga kvar på denna nivå under en månads tid, för att sänka ytterligare inför renoveringen av dämmet under augusti.

Uppdaterat till 15 maj 2015 Nivån ligger vid idealkurvan. Sänkningen kommer snart att bromsas upp.

Uppdaterat till 1 maj 2015 9,66 m.ö.h. är något över idealkurvan. Mats öppnar upp till sex hål i dammluckan. Alla brädor bortplockade.

Uppdaterat till 15 april 2015 Sänkningen har nu inletts. Ett par brädor plockades bort i breddavloppet till 1 april och 15 april togs ytterligare en bräda bort. Damluckan är dock helt stängd.

Uppdaterat till 1 april 2015 Flera brädor är bortplockade i breddavloppet. Mats H räknar med att nivån inte kommer att bli högre än nu och att sänkning kan påbörjas efter påsk.

Uppdaterat den 30 mars 2015 Reglering av den höga vattennivån skedde den 28 mars. Då plockade en bräda  bort i dämmet för att hålla igen på höjningen. Under eftermiddagen 29 mars togs fler brädor bort. Nivå 28/3; 9.96 m.ö.h.

Uppdaterat till 15 mars 2015 Vattenståndet är nu nära idealkurvan. Luckan stängdes 7 mars för att vattenståndet ska kunna kulminera på ungefär +10 m kring 1 april.

Uppdaterat till 7 mars 2015  (Uppdatering av texten den 1 mars) Vattenståndet är betydligt över vad idealkurvan tillåter. Luckan stängdes 7 mars för att vattenståndet ska kunna kulminera på ungefär +10 m kring 1 april.  Den 7 mars var vattenståndet +9,54 m.ö.h.

Uppdaterat till 1 mars 2015 Vattenståndet är betydligt över vad idealkurvan tillåter, trots att dammluckan är helt öppen. Luckan kommer att stängas under helgen 7/8 mars för att vattenståndet ska kulminera på ungefär +10 m kring 1 april.

Uppdaterat till 15 februari 2015 Vattenståndet är fortfarande över vad det borde vara så här års. Dammluckan fortfarande helt öppen. Nästa månad ska uppfyllning börja till vårhögvatten.

Uppdaterat till 1 februari 2015 Rena vårfloden i sjöängen. Vattenståndet är långt över vad det borde vara så här års, trots att dammlucklan är helt öppen sedan en vecka.

Uppdaterat till 15 januari 2015 Eftersom dammen är skadad, är strävan att inte ligga så högt med vattenståndet i vinter. Nytt försök att reparera ska göras nästa höst. Isläget var vid årsskiftet exakt på den ideala nivån enligt vattendom, men nederbörd och mildväder i januari har gjort att nivån dragit iväg över idealkurvan. Antagligen kommer isen att lägga sig på den här nivån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.