Exkursion med StOF den 28 mars 2015

– exkursion i samarbete med StOF

3602

Traditionsenligt ordnade Angarngruppen en exkursion sista lördagen i mars i samarbete med Stockholms Ornitologiska Förening (StOF). Hela 45 deltagare mötte upp vid Örsta och glädjande nog var de allra, allra flesta nya bekantskaper och förhoppningsvis blev det därmed ytterligare några personer, som blev inspirerade att komma tillbaka till Angarnssjöängen vid senare tillfällen. Fem ledare från vår förening med Stefan Paulin som överkucku (och nästan alla iförda den påskgula angarngruppsvästen) borgade för att alla skulle känna sig välkomna och få ut mesta möjliga av naturvandringen.

3613

Stefan hälsade välkommen och förklarade dagens rutt, som skulle få en något okonventionell början med en promenad mot Rökarbacken, som ligger en bit väster om Örsta gård. Anledningen till detta var främst, att ett större antal bläsgäss hade uppehållit sig på åkern i närheten av nämnda backe de senaste dagarna. Sagt och gjort: mot Rökarbacken och snabbt blev vi belönade med trettio bläsgäss på hyfsat nära håll och dessutom ett femtiotal sädgäss samt naturligtvis de ”obligatoriska” grågässen. En varfågel upptäcktes därtill på staketstolparna mot väster, så en mycket positiv upptakt på dagen hade redan säkrats.

36523647

Rökarbacken rundade vi och kom så småningom tillbaka till Ruta ett, dvs f.d. naturumhuset vid Örsta. Nu blev det den mer upptrampade vägen mot hällristningsbacken och Tältholmen.

Bofinkar och svartmes underhöll oss med sång i Örsta-skogen längs vandringsstigen och sviisscchh, så kom en duvhök på nära håll (inklusive låg höjd) på sin frukostjakt. 29 sädgäss sträckte mot nordost, men någon trädlärka kunde vi inte hitta. Midsommarberget blev nästa självklara anhalt och med en mycket välfylld sjöäng, så fanns det ganska mycket att leta i och att hitta. Sångsvan, gräsand, bläsand, snatterand, kricka, knipa, vigg, sothöna, salskrake och storskrake blev vattenfågelfacit och så sävsparv.

Äntligen kaffepaus och den fick äga rum vid Byksbergsdungen med god utsikt över sjön. Tre enkelbeckasiner förgyllde koffeinintaget och sedan fick det bära av ytterligare västerut mot Grävlingholmen. Här kom en av dagens absoluta pulshöjare, då två sträckande snösparvar hade den goda smaken att förlägga sin resa norrut nästan rakt över våra huvuden; årets andra rapporterade fynd vid Angarnssjöängen gjorde ju inte saken sämre! Från holmen kunde vi sedan beskåda en brunandshona i vattnet utanför.

36243617

Broholmen passerades utan några sensationer och så tog Stefan täten igen och förde oss upp över västra delen av Klosterbacken och in mot skogen för att leta gärdsmyg och kanske annat. Och minsann, där sjöng den och visade dessutom upp sig fint. Gott om vatten naturligtvis även här och undertecknad hade turen, att ett par gånger få se en rörhöna, som flög mellan de små holmarna i vattenriket. Rörhöna har inte rapporterats från Angarnssjöängen på nästan två år, så detta får nog anses vara utflyktens trevligaste observation.

Gyllingdungen på andra sidan ån fick bli utflyktens slutmål och den kröntes med åtta vitkindade gäss och ett stjärtandpar.

Totalt blev det hela 57 arter och tur med vädret hade vi också, mulet men några plusgrader och mycket svag vind (tack särskilt för det!). Regn och rusk hade det varit dagarna innan och dagen efter skulle inte bli så mycket bättre.

Tack till alla, som kom och välkomna åter!

Här hittar Du hela artlistan.

Text Gunnar Hesse Foto Roffe Andersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.