Sträckfågelräkning den 18 april 2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– sträckfågelräkning på ett antal lokaler i södra Vallentuna och Täby

Den 18 april genomfördes den traditionella räkningen av vårsträckande fåglar i vårt närområde. Det skedde på fyra olika platser, Vada kyrka, Angarnssjöängen (Lundbydiket), Högdala- och Hagby-tipparna. Rekommenderad starttidpunkt var 05:30, men den verkliga tidpunkten för igångsättandet varierade från 05:05 till 06:30.

Det blev aningen färre observatörer detta år jämfört med tidigare årgångar, men det viktigaste var att alla punkter under någon tid var bemannad. Se bemanningen nedan!

Vädret var inte idealist för vårsträcket då vinden kom från nordväst även om den inte var särskilt stark. Morgonen och förmiddagen var dock riktigt vacker och det blev mycket behagligt i solen om man lyckades hitta lä för vinden.

Under de första timmarna på morgonen var det en viss, om än ganska sporadisk, sträckrörelse. Inga stora flockar kunde inrapporteras. Senare på morgonen blev det ganska långa tidsintervall mellan noteringarna av sträckande fåglar. Totalt sett blev det alltså en ganska klen sträckmorgon med 25 – 30 arter bedömdes som sträckare. (Bedömningen av vilka arter som verkligen sträcker eller om det rör sig om lokal förflyttning, är ibland knepig).

Detta år var det Hagby-tippen, som fick de mest spännande noteringarna i protokollet. Översträckande pilgrimsfalk var den riktiga höjdaren. Men även två noteringar av storlom förtjänar uppmärksamhet. På Hagby noterades även en riktigt bra total artlista där även de arter, som fanns stationärt eller endast flög förbi, räknades. Denna lista omfattade 56 arter.

Punkternas bemanning:

Vada   2

Angarn  2

Högdala 1

Hagby 5

/Stefan Paulin Foto Karin Hendahl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.