Månadsrundan den 6 juli 2016

 – ängshök blev poängen!

Sol, sommar och semester – stiltje med andra ord. Ytterligare en skön sommardag i vardande denna juli månads första onsdag och därmed också Angarngruppens månadsrunda. Många valde att göra någonting annat denna förmiddag (hur är nu detta möjligt …), så de sexton som kom till Örsta var något färre än genomsnittet för julirundan under de senaste åren. Prognosen från väderförståsigpåarna var semesteranpassad med upp till 25 grader varmt, tidvis soligt och svag vind. Så blev det också – faktiskt!

Med tanke på denna väderförutsägelse föreslog dagens värd, Stefan Paulin, att vi bara skulle ta oss till Skesta hage och i högervarv och sedan tillbaka. Ingen orkade protestera och huvudrutten fastslogs.

Fyra storspovar hann siktas på Örsta-åkern innan alla hade hunnit samlas, så en god start för somliga! Sedan bar det först av genom Örsta-skogen och där var det stiltje minsann. Inte mycket till sång denna årstid och denna tid på dygnet, så förhoppningen stod nu till trädlärkan, som hade rapporterats sjungande vid Tältholmen bara någon dag tidigare. Men tji fick vi där också; rastande människa, nyligen utkrupen ur sitt tält blev den ovanligaste observationen där. Promenad förbi fältet med solrosor och genom hagen till Midsommarberget i stället.

Väl uppe på berget genomsöktes sjöängen av ivriga skådare med några vadararter (mindre strandpipare, grönbena, gluttsnäppa, enkelbeckasin och tofsvipa), de vanligaste änderna, förväntade rovfåglar (brun kärrhök, ormvråk, fiskgjuse och tornfalk) och lite annat ”smått och gott” som resultat. Byksberget med omgivning verkade hyfsat intressant, så beslut togs att ändra lite på originalplanen och att därför ta en avstickare dit först, innan vi skulle ta oss vidare till Skesta (fortfarande i motsols riktning).

Bivråk över sommarstugeområdet och lärkfalk över Byksbergs-dungen blev välkomna tillskott och nu började artlistan så sakteliga att arta sig!

IMG_2821 IMG_2826

Kaffepaus på Byksberget tillsammans med en hjord med nyfikna ungkreatur, som till sist stod som en svårforcerad mur mellan oss och sjöängen. Dessbättre var reträttvägen fri, så utan större besvär kunde vi återta promenaden mot Skesta hage. Nedanför Midsommarberget blev vi så rikligt belönade, då trädlärkan hördes sjunga på avstånd. Härliga strofer och ovanligt sent på året!

Entita i Asphagen och skogssnäppa vid utloppet blev några nya tillskott på väg mot vändkorset och så hände det! Norrifrån på inte alltför hög höjd kom en ängshökshona farande. Den cirklade ett par varv, tog höjd och fortsatte med termikens hjälp sträckande mot SSV. Dagens stora behållning för många! Väl framme vid hagen kunde vi sedan addera den trogna törnskatan och något förvånande en näktergal, som undslapp sig en mycket kort strof i buskagen i Lilla Ekhammaren.

69 arter blev det till sist med ängshök, trädlärka och bivråk som grädden på fågelmoset. Klart godkänt även om vi hade en bra bit kvar till julirekordet på 79 arter noterat för två år sedan; medelvärdet för juli ligger kring 64.

Hela listan och ytterligare information hittar Du här när du loggat in

https://www.artportalen.se/FieldDiaryByUser/23712/2016-07-06

Text o foto Gunnar Hesse