Trollsländeexkursion den 27 augusti 2016

tegelrod-angstrollslanda-a

Så var det då äntligen dags för höstens trollsländeexkursion runt Angarnssjöängen och totalt slöt 5 vuxna och en junior (samtliga män) samt ledaren Eric Renman upp vid 09:30 på Örstaparkeringen.

Vädret var precis som trollsländor vill ha det, soligt och varmt, men tyvärr blåste det rejält också vilket inte gynnar trollsländorna. Så istället för att gå runt Angarnssjöängen bestämde Eric att vi satsar på Senebyträsket istället, vilket ligger ca 1 km nordväst om Seneby Gård uppe i skogen.

tegelrod-angstrollslanda-b

Sagt och gjort, vi packade in oss i ett par bilar och körde runt sjöängen och parkerade vid Senebyladan. Efter en promenad nåddes en inäga strax bredvid kärret och där observerades de första trollsländorna som bestämdes till brun mosaiktrollslända och större ängstrollslända. De observerades även lite andra insekter i form av grön bärfis, kärrspindel och fjärilsarten mindre guldvinge. Även domherre hördes flyga över.

tegelrod-angstrollslanda-c

Efter en kortare promenad så nåddes till slut målet i form av Senebyträsket och här stannade vi upp och observerade en mängd olika trollsländearter som rörde sig runtomkring. Inne vid träsket var vinden inte så stark, så trollsländorna påverkades inte nämnvärt. Kikare kom väl till pass då flera olika arter flög ganska långt ut i träsket och de är ju inte så stora och inte alltid lätta att hitta när de sitter och vilar.

De arter som noterades var två bruna mosaiktrollsländor, hela tio exemplar av starrmosaiktrollslända, två blågröna mosaiktrollsländor, sex stycken svarta ängstrollsländor. Förutom trollsländor så observerades även tre exemplar av större rödögonflickslända.

Vi rörde oss sakta runt kärret under en tid och till slut så observerades också tre exemplar av pudrad smaragdflickslända.

Efter ett tag sög den berömda fikatarmen och vi slog oss ned för att fika i den fina tallskogen och hörde då även talltita och observerade en överflygande bivråk.

storre-klubbgrashoppa

När väl fikat var klart så genomfördes en kortare kontroll ut över kärret igen utifall vi missat några arter. Vi upptäckte inga nya arter av trollsländor, men däremot så noterades (och fotades) en nattfjäril av arten flikfly samt den mycket intressanta köttätande växten rundsileshår.

På vägen tillbaka till bilarna så tillkom lite insektsarter i form av cikadavårtbitare, större klubbgräshoppa, grön sandjägare, aprikostofsspinnare m.fl. samt dagens sista art av trollslända i form av tegelröd ängstrollslända.

Tack Eric för en bra och lärorik dag vid kärret.

22prickig-nyckelpig

3 x Tegelröd ängstrollslända. Större klubbgräshoppa. 22-prickig nyckelpiga.

Text Ulric Ilvéus Foto Jens Johansen