Bioblitzen och lockande feromoner

Under Bioblitzen 2023  satte vi ut feromonfällor som lockar till sig specifika arter. Det är hanarna som känner den underbara doften från, som de tror, en hona och söker sig till fällan.
Här syns en feromonkapsel i brunt för vinbärsglasvinge (synanthedon tipuliformis) som placeras i fällan. De här små glasvingarna är diskreta och väldigt svåra att hitta utan feromoner.
Här placeras kapseln i fångstburken.
Denna lördag placerade vi ut fällor med feromoner för fem olika arter i Skesta Hage och fick resultat i tre av dem.

Vi placerade ut feromoner för vinbärsglasvinge (Synanthedon tipuliformis), äppleglasvinge (Synanthedon myopaeformis), myrlik glasvinge (Synanthedon fermicaeformis), poppelglasvinge (Sesia apiformis) samt olvonglasvinge (Synanthedon andrenaeformis). De tre första arterna var de som vi lyckades fånga några exemplar av. Vissa feromoner kan även locka andra arter av glasvingar, så t.ex. feromonet för vinbärsglasvinge kan även locka till sig dolkstekelglasvinge (Synanthedon spheciformis) och feromonet för olvonglasvinge förefaller vara samma feromon som för ekglasvinge (Synanthedon vespiformis).

Så här ser vinbärsglasvingen ut som gick i fällan. De är inte så stora. Vingbredden är bara 15 – 20 mm.
När vi började känna oss klara och samlade ihop fällorna vid grillplatsen dök det upp en liten glasvinge som kände doften från fällan.
Det var en myrlik glasvinge (synanthedon formicaeformis) som landade på bänken och sedan förgäves kröp runt på fällan för att hitta en partner.

Alla infångade glasvingar släpptes naturligtvis ut i det fria igen efter att ha förevisats och fotograferats.

Mer om Bioblitz 2023

Roland Olsson text o foto