Bladlös utmaning

Du som prenumererar- Klicka på rubriken i ”mailet” för senaste uppdatering.

Hur artar man ett bladlöst träd insvept i rimfrost? Kan man inte själv, klär man sig varmt och följer med en kunnig guide. Det gjorde 12 deltagare i lördags. Det finns andra karaktärer som avslöjar busken eller trädet. I serien ”Titta ner” fick man följa Bo Eknert i spåren runt Midsommarberget.

Boka in den 6 februari – Hur går det för Sveriges växter?

Gör kassören glad! Medlemsavgiften 2024.

AKTUELLA AKTIVITETER

PROGRAMÄNDRING Pga den förväntade stränga kylan den 20 januari lördag, ändras till nytt datum 21 januari söndag. I övrigt som nedan.

ÖRNKOLLEN En exkursion väster om Örsundsbro runt Landbergaslätten och Rydaslätten m.fl. Målart är övervintrade kungsörnar. Vi samlas 07.30 vid infartsparkeringen ca 100 m norr om Vallentuna station vid Korallens vårdcentral. Där lastar vi in oss i så få bilar som möjligt, då det ibland är svårt att parkera i målområdet, speciellt om det är mycket snö. Vi åker tillsammans till Hårbyparkeringen vid Hjälstaviken och möter vår lokala guide Dan Henriksson (foto). Ta med varma kläder, då det ibland kan bli långa stunder av väntan på rovfåglarna. Föranmälan krävs ifall vi med kort varsel behöver ställa in exkursionen på grund av dåligt väder. Anmälan sker till Ulric Ilveus på telefon 073-96 00 557 eller via mejl ulric@ilveus.se  Eftersom vi måste samåka är du välkommen, om du är fullt vaccinerad enligt gällande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

                   


28 januari söndag FÅGLAR INPÅ KNUTEN. I slutet av januari räknas fåglar vid fågelmatningar över hela landet. De senaste åren har runt 20.000 rapporter kommit in – men vi vill ha ännu fler rapporter! Du kan välja att räkna dina matgäster när som helst under perioden 27-30 januari 2024 och du rapporterar det högsta antalet du ser samtidigt av samma art.

Angarngruppen träffas vid välmatad matbinge i Skesta hage 09.00 och räknar matgäster fram till 11.00. Stefan Paulin är där och noterar.


6 februari tisdag. HUR GÅR DET FÖR SVERIGES VÄXTER.
En föreläsning med Mora Aronsson om växternas utveckling. Hur går det för olika växttyper, vilken inverkan har invasiva arter, vad innebär förvildningen av trädgårdsarter och hur påverkar klimatförändringen växtlivet är exempel på frågor som tas upp 19.00. Mathiasgården Vallentuna.

Endast för medlemmar. Är du inte medlem löser du medlemskap på plats för 100:- och får också tillgång till föreningens verksamhet.

Mora Aronsson är ordförande för Svenska Botaniska Föreningen sedan fyra år och varit med att ta fram Sveriges nationalblomma och bygga upp Botanikportalen. Han har tidigare även varit ordförande i Botaniska Sällskapet i Stockholm och Upplands Botaniska Förening samt var med i styrgruppen och redaktionen för Upplandsfloran som kom ut 2010. Mora arbetar på Artdatabanken i Uppsala sedan 1992 och varit ansvarig för kärlväxterna tills 2012, byggde upp Floraväktarverksamheten på 1990-talet, arbetat som expert åt EU med Art- och habitatdirektivet och åt Arktiska Rådet med biologisk mångfaldsövervakning. Idag är det mest förbättrad kvalité på rapporterna i Artportalen och samordning av det svenska arbete med invasiva arter som är fokus.

Mora är uppvuxen i Sörmland, men har bott i Övergran (nära Hjälstaviken) de senaste 25 åren. Fastnade för botaniken som tonåring och utbildade sig till biolog och kvartärgeolog i Stockholm, med extraknäck på herbariet på Naturhistoriska Riksmuseet. Botaniskt har det förutom Uppland varit främst fjällen och Arktis som lockat, med bas i Abisko sedan 1980 och senaste åren även förvildade trädgårdsväxter som hamnat i fokus.