Uti vår hage – natt som dag

Sommarläsning. Tre rapporter på en gång. Du kan också prenumerera. Se längst ner. Du som redan prenumererar via e-post. Uppdatera gärna. Klicka på blå rubrik

Nattsudd med nattlys drog både människor och insekter. Ulric Ilvéus ordnade evenemanget och rapporterar här.

Foto Micke Johansson.

 

 

Artbestämning på närdistans.⇒ Femton besökte Skesta hage. Det fanns mycket att titta på. Gunnar Hesse var där och berättar här om bland annat aspfjärilens förbiflykt. Foto Elisabeth Sturesson.

Foto Karin Hendahl

Det finns skådare och de som blir beskådade. En del behöver kikare och regnkläder. Andra ser bra ändå och skakar av sig blötan utan att förgås.  Skådarna som behöver smörgås och kaffe genomförde trots nederbörd månadens runda. Den beskrivs här av Tryggve Engdahl som också var värd.

Nu tar vi det lite lugnare med våra aktiviteter, vilket ger dig tid för egna upplevelser av sommaren eller surfa runt på vår webbplats.

Blött men inte kallt

Foto Karin Hendahl

Det finns skådare och de som blir beskådade. En del behöver kikare och regnkläder. Andra ser bra ändå och skakar av sig blötan utan att förgås.  Skådarna som behöver smörgås och kaffe genomförde trots nederbörd månadens runda. Den beskrivs här av Tryggve Engdahl som också var värd.

I nästa inlägg, som kommer inom kort, kommer du få läsa om resultatet från Nattlys samt  Växter, fjärilar och andra insekter.

Nu tar vi det lite lugnare med våra aktiviteter, vilket ger dig tid för egna upplevelser av sommaren.

 

AKTUELLA  AKTIVITETER 

Onsdag 4 augusti. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30. Värd Stefan Paulin.

Onsdag 1 september. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30. Värd Gunnar Hesse.

 

Bioblitz

Du som prenumererar och får e-post. Uppdatera gärna via den blå rubriken.


Foto Tommy Råshammar

Det behövs resurser när man ska arta allt i en hage. En del har det mesta i huvudet, men många av oss får bära kunskapen i ryggsäcken. För fjärde året genomför vi Bioblitz i Skesta hage, med länsstyrelsens tillstånd i fickan. Dagen fick ändras p.g.a. dåligt väder. Gunnar Hesse har som vi andra, sökt, funnit och artat inom sitt område, men dessutom skrivit en rapport.

Vi jobbar på i sommar också!

AKTUELLA  AKTIVITETER

Onsdag 7 juli. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30. Värd Tryggve Engdahl.

Lördag 10 juli NATTLYS. Gör något annorlunda en lördagkväll. Angarngruppen glömmer fågellivet en stund (men inte helt), sätter upp ljusfällor och ser vad som händer. Nattfjärilar och andra skymningsflygare som man inte brukar se, kan avslöja sig mot vita duken. Vi tittar och artar tillsammans med duktiga entomologer från Stockholms Entomologiska Förening. Start vid parkeringen i Skesta Hage 22.00. Du behöver inte ta med något, mer än kvällsfika, som kan vara trevligt. Vi håller på så länge något flyger, beroende på väder och vind. Kvällens värd är Ulric Ilvéus.

Söndag 11 juli VÄXTER, FJÄRILAR OCH ANDRA INSEKTER. Du får hjälp med att hitta och artbestämma. Samling vid Skesta hage parkering 10.00.
Efter många år med tyngdpunkt på själva hagen tar vi ett nytt grepp. Exkursionen inleds med en vandring mot Lappdal och därifrån längs skogsvägen norrut mot jaktstugan. Vi har avslutat tidigare hagbesök med denna rutt och hittat en hel del pärlemorfjärilar, gräsfjärilar, vitvingar, blåvingar och många intressanta skalbaggar, skinnbaggar, steklar och spindlar samt kärlväxter, som dessa besöker. Eventuellt fortsätter vi med en promenad till Lilla Lappdal och besöker det nyskapade hygget där. Vi avslutar definitivt med Skesta hage och letar varsamt efter den svartfläckiga blåvingen. Värd är Gunnar Hesse.