Angarngruppen rycker ut

– till mångfaldens beskydd

Idag 28 mars är eken omärkt./Björn

Snabba insatser – snabba svar. Brev från PEAB 26 mars

Det har skett ett misstag av vår personal som skulle märka för dåliga träd i vägområdet åt Trafikverket.Enligt instruktionen ska ej ekar märkas endast övriga dåliga träd. Dessutom skulle träden endast märkas med en punkt. Vi har fått information från ett flertal oroliga som tror att vi skulle fälla träden.

I dag kommer färgen tas bort från ekarna av utbildade arborister från Peab Drift & Underhåll.

Vi får beklaga det inträffade och återigen informera vår personal.

Med vänlig hälsning/Claes Wiklund, Platschef Peab Drift & Underhåll i Stockholm AB

Länge leve mångfalden!

20140325_2701-2miniEtt månghundraårigt samhälle

Erik Dahlborg upptäckte den 24 mars att gammeleken mellan Kusta och Sommarstugeområdet hade markerats för avverkning, liksom en närstående, betydligt yngre ek. Jag besiktigade träden den 25:e och skickade ett kort mail till vägentreprenören Peab om det olämpliga i att avverka det äldsta trädet i Angarnområdet. Jag förstår att väghållaren inte vill att grenar ska rasa ned över trafiken, men naturvärdet hos just det här trädet måste värderas högt. Utöver dessa två träd har ett par halvdöda björkar och en sälg rödmålats. Men där har jag inga synpunkter.

Text o foto Hans-Georg Wallentinus

Halsmärkt taigasädgås Den 13 mars 2014 observerade jag en halsmärkt sädgås i Angarnssjöängen. Rött halsband G4. Alla märkningar sammanställs på internetadressen geese.org. Här kan man registrera sig och sedan rapportera sin gås eller svan. I det här fallet fick jag reda på att gåsen var märkt 12 maj 2011 i Salla, Finland. Salla ligger nära ryska gränsen i höjd med Kolahalvön. En längre artikel kommer i nästa Infoblad. /Björn Wallentinus

Halsmärkt-sädgås-G4_20140325-HGWminiSädgås G4 rastade på Senebygärdet 25 mars tillsammans med drygt 50 sädgäss och ett tjugotal grågäss. Foto: Hans-Georg Wallentinus

Torsdag 27 mars ÅRSMÖTE. Mathiasgården 19:00 i Vallentuna. Du väljer styrelse och styrelsen delar ut vattenrallen. Gästföreläsaren Jan Sondell är en av Sveriges främsta experter på ortolansparven, som han då kommer att berätta om. Sparvens utmaningar och de försök, som pågår för att hjälpa arten tillbaka som en landsbygdens karaktärsfågel.

Mars månads artrally närmar sig slutspurt och summering. Tätpositionerna växlar varje vecka.

Onsdag 2 april MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30. Värd: Karin Hendahl.

Lördag 5 april Exkursion i samarbete med StOF. Samling vid Örsta 07.30. Värd: Stefan Paulin. Hitta till Angarn.

Lördag 12 april  Sträckräkning. Stå istället för gå. Något för dig som inte vill gå för långt! Tidig morgon till framåt eftermiddagen. Stefan Paulin fördelar spanare till lämplig obsplats.

Du vill slippa bevaka uppdateringar på den här sidan? PRENUMERERA och du får ett pling i datorn/mobilen. Se nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.