Av med hatten


Ingen skådare behövde praktisera fågeldansen på ”dansbanan” i Hagby Ekopark. Det skötte fåglarna så bra själva. Foto Gunnar Hesse.

Sträckräkning
Först räknar man sträcken. När man fått tillräckligt många streck räknar man strecken. Sista septemberlördagen, samlades små grupper av fågelskådare på några höjder för att vinka adjö till fåglarna som föredrar varmare trakter. Man kan lätt fördriva tiden med att spana i skyn efter hur många finkar och kärrhökar som lämnar landet. Här kommer en rapport över hur många fjällvråkar som lämnar oss och andra arter som också noterades.

Sitt o glo
Det blev ingen tid för att sitta. Ska man hinna med får man stå. Sju skådare jobbade hårt för att  till slut notera ….. Det avslöjar Stefan Paulin i sin rapport.

Säkrare spånggång över Lingsbergsån. Dåliga plankor har bytts. Mycket uppskattat. Har du sett den här skylten? En figur i toppluva gående över bro. Följ den inte. Du blir blöt om fötterna. Den hänvisar till gamla åbron på sjuttitalet.


Veckans fotograf
Ännu en fotograf som fångar naturen i sin lilla låda. Christer Hjert heter han. Se hans porträtt av pälsdjur i överraskande möten.

        
September månadens bild – svampar5 flugsvamp gratis clipart | Public domain vektorer
Hatten av för alla fotografer som krupit runt i svampterrängen efter omöjliga vinklar och ljusspel. Det är slut med det nu. Så småningom kommer några utvalda bilder att visas här.  ⊗

En oktoberdag i Angarn – Nytt månadstema.
Många av er gör redan fina berättelser med flera bilder och korta berättelser från era besök i reservatet. Den här månaden handlar det alltså om att kombinera upp till högst sex (6) bilder och lite text från ditt besök, som gör att vi som ser och läser, känner att vi var med. Kombinera gärna miljöbilder och andra motiv, såväl smått som stort. Men du bestämmer förstås själv och känner du att ditt besök bäst gestaltas i form av till exempel sex fåglar så väljer du förstås det.

Det finns annat att göra också
Finns det växter i oktober? Absolut – Kanske inte rikligt blommande men med intressanta fröställningar. Och det är dags att förbereda alla holkar för vinterns överlevare och vårens häckare. Se där några programpunkter i oktober.


AKTUELLA AKTIVITETER 

Onsdag 4 oktober. MÅNADSRUNDA. Kanske en färgglad höstvandring. Samling vid Örsta 07.30. Värd Kennet Olausson.

Torsdag 12 oktober TITTA NER. Vi går ner till Byksberget där vi börjar ”Titta ner” med fokus på floran. Fortsätter till Lundbydiket och Grävlingholmen.  Kan bli ett annat upplägg. Medtag kikare (sjöfloran), fältflora, lupp och fika. Värd utan gul väst Karin Hendahl. Start kl 15 vid Örsta/Naturum.

Lördag 28 oktober  En Naturvårdsdag med stege, hammare och spackelspade. Tårtspade går också bra att ta ut bomaterial med. Vi kollar om det var livat i holken under sommaren. Stefan Paulin har GPS-at 300 holkar och har koll. Samling 09.00 vid Örstastugan-förrådet