Kung Bore versus forsärla

Ska Kung Bore hålla mig hemma i sängvärmen eller har forsärlan dragningskraft nog att ta mig till Angarn. Ett för flera skådare ett stort beslut. Det blev till slut en liten grupp som trotsade kylan och där vann ärlan. Att på årets sista runda få möjlighet att hänga in en ny art är inte vanligt. Gunnar Hesse tinade senare upp sina fingrar och knappade ner rapporten tillsammans med många frysta bilder av frusna fotografer.

Årets sista styrelsemöte skedde däremot i stugvärmen. På dagordningen: Ekonomin är god. Vinter och vårprogrammet kompletterades. Årsmötet i april förbereddes. Kostnader presenterades för inköp av egen utrustning till Nattlys, som planeras ske oftare, istället för att låna. (Speciella ljuskällor för att locka nattflygande insekter.) Och köpa in ljudutrustning för registrering av nattfågel. Hur hanterar vi svinens vilda framfart? Diskussionen med viltvårdare och Länsstyren fortsätter. Styrelsen sammanträder sju gånger om året, planerar verksamheten och följer upp att besluten genomförs. Styrelsen.

Äntligen! Nu börjar Hur går det… Tisdag 12 december. ⇓

AKTUELLA AKTIVITETER 

Tisdag 12 december. HUR GÅR DET FÖR SVERIGES FÅGLAR OCH HUR VET VI DET? Klockan 19.00 Vallentuna kulturhus, stora salen, en trappa upp. Endast för medlemmar. Är du inte medlem löser du medlemskap på plats för 100:- och får också tillgång till föreningens verksamhet.

Martin Green är en av personerna som driver Svensk Fågeltaxering (SFT), det största fågelprojektet inom den formella miljöövervakningen. SFT drivs vid Biologiska institutionen, Lunds universitet på uppdrag av Naturvårdsverket och Sveriges samtliga 21 länsstyrelser. Inom SFT följer vi med hjälp av 700–800 frivilliga inventerare hur det går för Sveriges fåglar. Blir de fler eller färre? I kvällens föredrag reder Martin ut hur läget ser ut just nu och hur utvecklingen har varit under senare årtionden. Han berättar också om de olika metoder som används inom fågelövervakningen och om hur alla fågelintresserade kan vara med och hjälpa till.

Snart kommer RALLEN nr 4 och ett nytt år. Du kan läsa våra planer i programmet 2024. Nya grepp om verksamheten utlovas.