Vi blir bredare

2024 satsar vi på en bredare verksamhet i den biologiska mångfaldens namn. Angarngruppen är inte bara en fågelförening. Vi ”förvaltar” också ett arv från istiden, en biotop med växt och djurliv – Angarnssjöängen. Vi glömmer inte fåglarna. Vi har ju våra populära månadsrundor. Men vi ökar antalet Nattlys och fortsätter med flera Bioblitz. ”Titta ner” återkommer med olika tema. Vi har en aktiv fotogrupp som dokumenterar det mesta och det blir föredrag  och andra aktiviteter som vi presenterar allteftersom. Allt finns i programmet.

Första innekvällen i serien ”Hur går det för ……?” Ett 40-tal personer mötte upp när den första innekvällen för säsongen anordnades. Temat för kvällen var: Hur går det för Sveriges fåglar och hur vet vi det? Svaret gavs av Martin Green från Svensk Fågeltaxering vid Lunds universitet som åkte upp till Vallentuna enkom för att berätta för Angarngruppens medlemmar om hur det står till bland fåglarna i Sverige. Martin om någon vet hur det står till utifrån hans livslånga fågelintresse och genom att han är en av de som sammanställer resultaten från de olika typer av fågelinventeringar som genomförs varje år. Ur materialet skapas prognoser om hur många par som häckar i Sverige samtidigt som resultaten ger underlag för att visa på trender. Allt samlas i årsrapporter. Läs vidare Kenneth Olaussons sammandrag med bilder.

Lästips! Hur många arter blev det på Bioblitzen 2023? Meny/Obsar/Bioblitz Artlistan för Bioblitz 2018 – 2023

Rallen nr 4 kommer snart flygande genom nätet och något senare gående med posten.

Medlemsavgiften för 2024! Mer info > .Bli medlem nu!

men snart blir det nytt år och den 3 januari kör vi igång igen,

AKTUELLA AKTIVITETER

3 januari onsdag MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 08.30. Värd Ulric Ilveus


13 januari lördag. TITTA NER fortsätter med fokus på artbestämning av träd och buskar nu i vinterskrud. Följ med på en kort vandring vid Angarnssjöängen och lär er hur man känner igen träd och buskar när de är avlövade. Hur ser olika knoppar, kvistar och grenar ut på vintern? Exkursionen leds av Bo Eknert. Samling vid Örstaparkeringen kl 10.00

Bo Eknert är biolog och har ett förflutet som miljövårdslärare vid Stockholms universitet. Han är ordförande i Botaniska Sällskapet i Stockholm och har deltagit i olika botaniska inventeringar för bl a Naturvårdsverket. Han har tidigare varit ordförande i Vallentuna naturskyddsförening och är medlem i Angarngruppen.(Foto Gunnar Hesse)


20 januari lördag ÖRNKOLLEN En exkursion väster om Örsundsbro runt Landbergaslätten och Rydaslätten m.fl. Målart är övervintrade kungsörnar. Vi samlas 07.30 vid infartsparkeringen ca 100 m norr om Vallentuna station vid Korallens vårdcentral. Där lastar vi in oss i så få bilar som möjligt, då det ibland är svårt att parkera i målområdet, speciellt om det är mycket snö. Vi åker tillsammans till Hårbyparkeringen vid Hjälstaviken och möter vår lokala guide Dan Henriksson (foto). Ta med varma kläder, då det ibland kan bli långa stunder av väntan på rovfåglarna. Föranmälan krävs ifall vi med kort varsel behöver ställa in exkursionen på grund av dåligt väder. Anmälan sker till Ulric Ilveus på telefon 073-96 00 557 eller via mejl ulric@ilveus.se  Eftersom vi måste samåka är du välkommen, om du är fullt vaccinerad enligt gällande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

Årgång 12 nr 360