Juni – den blå månaden

Så har då redan månadsrundan och nattsångarexkursionen gått av stapeln och snart får du veta mer om resultatet. Men pricka redan nu in i din almanacka 15 juni då det är dags för det tredje nattlyset. Det blir samling vid parkeringen vid Skesta hage 22:30.

Juni månaden, då de blå nätterna övergår till dag utan att man märker det. Nätterna då man bara vill vara ute hela tiden. Men det finns det möjligheter till, följ med ut på nattsångarexkursionen 7 – 8 juni (se nedan). Kanske får du höra en nattskärras spinnande när natten är som mörkast och stannar du kvar till morgonen finns det chans att höra vaktelns bytt-byllbytt medan kornknarren krexar i bakgrunden. Resultatet finns här.

Naturen badar i energi nu och allt händer på en gång. Den här månaden har nästan alla fåglar som ska komma till Angarnssjöängen kommit. Men det är också den tid då energin kokar över och många fågelhanar flyger längre än vad som är normalt för arten. Rariteternas tid alltså. Så följ med ut på månadsrundan 6 juni (se nedan) om du vill uppleva sommarens första tid då allt ännu är så fräscht.

Nyligen har det andra nattlyset avslutats och resultatet var mycket bättre än första gången. Hela 36 arter var nya för Angarnssjöängens naturreservat. 


Foto Christer Hjert. Nattlyset nummer 2.

Vi tackar Björn Nordling för att han har hållit hemsidan så aktuell och fräsch under mer än 10 års tid. Nu är det jag, Sonia Wallentinus, som har tagit över som webbredaktör för hemsidan och ska hålla den à jour. Roland Olsson som stöttat Björn med webbsidan de senaste åren fortsätter att hjälpa till med webbtekniken och tar över som webbmaster.

KOMMANDE AKTIVITETER

JUNI

5 juni onsdag MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30. Värd Stefan Paulin.


7 – 8 juni  fredag – lördag. NATTSÅNGARE. Ett nattligt äventyr med sång. Samling  vid Örsta P  21.30. Ev. samåkning. Vi håller igång till det ljusnar och kanske lite till. Värd Ulric Ilvéus.


15 juni lördag Lär dig mer om kärlväxter av ett proffs!
Samling vid fd Naturum 09.00-16.00  Angarngruppen genomför en heldags workshop med Mora Aronsson (ordförande i Svenska Botaniska Föreningen) som ciceron.
Workshopen är helt gratis.  Vi börjar med en teoridel för att sedan gå ut i fält för att lära oss mer om växterna i deras naturliga miljö. En lättare lunch samt kurslitteratur ingår.

Enstaka juniorplatser finns kvar.

Välkommen! Läs mer > Workshoppar i artkunskap vid Angarnssjöängen 2024


15 juni lördag. NATTLYS i Angarnssjöängens naturreservat 2024
Starttid och samlingsplats kommer att meddelas två till tre veckor föreSamordnare Ulric Ilveus ulric@ilveus.se

JULI

3 juli onsdag. MÅNADSRUNDA Samling vid Örsta 07.30. Värd Tryggve Engdahl.


6 juli lördag BIOBLITZ. För sjunde året. Vi examinerar ALLT vi ser tillsammans med experter i Skesta Hage. För dig som är naturintresserad och vill se helheten i en sommarhage. Vi tittar på insekter, växter, fåglar, lavar och annat.. Experter hjälper oss artbestämma. Häng på en expert inom ditt favoritområde. Samordnare Ulric Ilveus.

Samling vid grillplatsen i Skesta Hage. Följ stigen från parkeringen ner mot sjöängen.

07.00 – 17.00 fåglar. 09.00 – 17.00 allt annat. Få parkeringsplatser. Hitta till Skesta Hage.

På kvällen. Du hinner hem och äta middag. Bioblitzdagen avslutas med fladdermusinventering i Skesta hage 22.00 – 24.00. Så här års har fladdermössen antagligen ungar och det bör vara trafik mellan bon och födosöksplatserna.  Det kanske dessutom hörs eller syns några nattaktiva djur och fåglar som missats under dagen.  Vi ses kl. 22 vid grinden till Skesta Hage. Hitta till Skesta Hage. (Följ startsidan. Tider och någon aktivitet kan ändras.)

Fler aktiviteter hittar du i programmet.