Förändringstid

Björn Nordling har nu skött webbplatsen i tolv år. Det är nu dags att byta till ny ansvarig. Sonia Wallentinus med teknisk backup av Roland Olsson tar nu över. Det har varit ett nöje att förmedla information om föreningen och verksamheten och jag hoppas att du som läsare har varit nöjd.(Publ. 2024-05-23)

Visst gick det fort – den första halvan av maj. Men än finns det tid kvar för att leva med i den förändringstid som våren är. Det är mycket annorlunda att sitta på altanen och skriva inlägg med enträgna blåmesar, grönsiskor och nötväckor pipande och gnisslande i  häcken. Ringduvan kuttrande i björken, omedveten om koltrastarnas kör bortom hustaken. Gröngölingen – ja vad gör den – hojtar i aspen. Gräsklippare och moppeknatter nästan överröstad av ärtsångaren, får man på köpet när man tomtskådar. Annorlunda mot innelivet en novemberkväll med datorn på knäna och vårens program ska skrivas in. Foto Kenneth Olausson.


SittoGlo – Angarngruppens svar på Gökotta, Skapade en lång lista med fågelarter. Hann göken fram i tid? Fler fåglar än skådare? Stefan Paulin stod för artlistan och samordning. Stefan skriver Foto Gunnar Hesse.

Ringmärkning i Angarnssjöängen har skett vid olika tillfällen sedan 1930-talet. Till en början lite sporadiskt och fram till 1971 hade 297 fåglar ringmärkts. Mellan 1972–1981 gjordes en större organiserad satsning och då ringmärktes över 10 000 fåglar. Hur blir det nu? ⊗

 

 

Majrundan, Många par ögon och öron missade nog inte många arter. Läs om vad man såg och hörde. 

Fågeltornskampen är också genomförd. Från WWF-plattform bevakades Grävlingsholmens omgivningar i 8 timmar med optik och elektronik förstärkande syn och hörsel. Stefan Paulin rapporterar med artlista till bilder.


Anmäl dig till kursen i kärlväxter. Du får chansen att fråga en expert och få rätt svar . Se 15 juni under Kommande aktiviteter ⇓

Kärlväxterna omfattar barrväxter, blomväxter, gräs, halvgräs, ormbunkar m. m. – eller helt enkelt växter som leder näringsämnen och vatten i ”kärlsystem” i stammen


KOMMANDE AKTIVITETER

25 maj lördag NATTLYS i Angarnssjöängens naturreservat 2024. Samling vid fd Naturum kl 21.45 för gemensam promenad till uppställningsplatsen. Vi lyser så länge något flyger.

Den biologiska mångfalden är mycket viktig och för att förstå detta genomför Angarngruppen ett antal aktiviteter årligen för att kartlägga den och rapportera in resultatet till Länsstyrelsen och Artportalen.
Inga förkunskaper behövs utan vi hjälps åt att artbestämma och räkna de arter som lockas fram med hjälp av den utrustning vi sätter upp och använder. Starka lampor belyser vita ytor i nattmörkret. Genomföras tillsammans med duktiga experter från Entomologiska föreningen i Stockholm. Mer info? Fråga Ulric  ulric@ilveus.se


JUNI

5 juni onsdag MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30. Värd Stefan Paulin.


7 – 8 juni  fredag – lördag. NATTSÅNGARE. Ett nattligt äventyr med sång. Samling  vid Örsta P  21.30. Ev. samåkning. Vi håller igång till det ljusnar och kanske lite till. Värd Ulric Ilvéus.


15 juni lördag Lär dig mer om kärlväxter av ett proffs!
Samling vid fd Naturum 09.00-16.00  Angarngruppen genomför en heldags workshop med Mora Aronsson (ordförande i Svenska Botaniska Föreningen) som ciceron.
Workshopen är helt gratis.  Vi börjar med en teoridel för att sedan gå ut i fält för att lära oss mer om växterna i deras naturliga miljö. En lättare lunch samt kurslitteratur ingår.
Det finns just nu ett 10-tal platser kvar till denna spännande dag och först till kvarn gäller. Se hur du anmäler dig och få mer information om denna och kommande tre workshops via denna länk Kurser.
Säkra din plats redan nu till denna garanterat intressanta och lärorika dag.
Välkommen! Läs mer > Workshoppar i artkunskap vid Angarnssjöängen 2024


15 juni lördag. NATTLYS i Angarnssjöängens naturreservat 2024
För mer information se 20 april. Starttid och samlingsplats kommer att meddelas två till tre veckor föreSamordnare Ulric Ilveus ulric@ilveus.se