Aktuellt från sjöängen

En av våra tidigaste Angarnbesökare – Viking Olsson – har avlidit – 92 år

Läs Eva Stenvång Lindqvists intervju med Viking Olsson, som minns orrarnas och storspovens Angarn.

”Halv fyra hördes koltrast vid Veda, och mellan Rocksta och Angarn hördes orrspel särskilt livligt. Ett tiotal tuppar sågos.” Citatet kommer från en av Viking Olssons anteckningar från Angarnssjöängen. Året var 1939 – nästan 30 år innan Angarngruppen bildades.

Älgsprång, toppand och diamantfasanen. Älg hoppar över Lundbydiket mitt på dagen. Gräsandshona flyger upp i talltopp för att undkomma överpilska hanar. Diamantfasanens korta besök ändade i en hög fjädrar. (Klicka för större bild.)

Älg hoppar över Lundbydiket mitt på dagen Gräsandshona flyger upp i talltopp för att undkomma överpilska hanar Diamantfasan1             Foto 1;2 Micke Johansson. 3 Cesse Montelius

NU är det officiellt – den 28 april mottager Angarngruppen Vallentuna kommuns miljöstipendium.

Ortolanprojektet Under maj månad pågår ett projekt med syfte att få ortolansparven att åter häcka vid sjöängen. Genom att spela upp sparvens sång i lämplig häckbiotop, hoppas vi på att några sparvar ska bli intresserade. Hör du ortolansparv vid Olhamra, försök då skilja på elektronisk och naturlig sång. Den konstgjorda är mer ihållande än den naturliga. Hör du en riktig – anmäl på Svalan. Kjell Eriksson håller i projektet.

AKTUELLT I MAJ MÅNADS PROGRAM!

Onsdag 7 maj. Månadsrunda. Samling vid Örsta 07.30. Värd: Stefan Paulin.

Lördag 10 maj. ”Big Sit” eller Sittoglo”. Istället för att gå upp tidigt på morgonen – var på plats redan från början. Hör fåglarna vakna i gryningsljuset. Svarthaken och rörhönan kan vara de första. Drop in från 00:00 och håll ut så länge du orkar. 80-90 arter kan bli ditt resultat. Midsommarberget 00:00 – 15:00. Värd: Björn Nordling

Söndag 18 maj. Gröna kilarnas dag. Angarnkilen är en av Stockholms gröna kilar. Vårt sätt att sprida kunskap om sjöängen och fågellivet, är att den här dagen ställa upp med ”Din värd i fågelvärden” dvs värdar i gula västar, på Midsommarberget, Byksberget och Lundbydiket. Info-start vid Örsta. Arr: Björn Nordling.

Rapport från en av våra medlemmar: Se upp på Örsta parkering, fick rutan inslagen och ryggsäck stulen, dock inget av större värde i den. Lämna inget synligt i bilen.

Mink – vill vi gärna ha rapporter om. Vi hoppas på årets skrattmåskoloni vid Skesta hage, ännu omringad av vatten. Den är då skyddad för räv men inte mink. Och mink finns det. Under ”Om Angarngruppen” finns ”Kontaktformulär” . Skriv Ämne ”Mink i sjöängen”, rapportera var och när, så får vi ett underlag att gå vidare med.

Du vill slippa bevaka uppdateringar på den här sidan? PRENUMERERA och du får ett pling i datorn/mobilen och du hänger med. Se nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.