Digert oktoberprogram

Onsdag 1 oktober.  Månadsrunda. Samling vid Örsta 07:30. Värd Gunnar Hesse.

Ingemar Lind

Torsdag 2 oktober. FILMVISNING med Ingemar Lind. 19.00 Mathiasgården.       ”Den 28 april kom en kraftig nordvästvind svepande in över utskärgården, 23 meter per sekund, och plötsligt lossade hela Norrfjärden från land. Och har nu isen väl satt sig i rörelse kan ingenting längre stoppa den. Ännu en gång visar den nordiska vildmarken sin styrka….”
Så inleds årets film som Ingemar Lind kommer att visa oss den här gången. Det är den första i en trilogi om nordisk vildmark och den handlar om Roslagsskärgården och vi kommer att bege oss ut i yttre havsbandet där himmel och hav mötas. Vi kommer att få uppleva ejderhannar när de ruggar, en silvertärnas häckplats och det säregna spelet av svärta. Kvällen inleds med ett möte med domherrar.
Fika till självkostnadspris.  I samarbete med Svenska Naturskyddsföreningen.

Lördag 11 oktober Väddöexkursion.  Mer info senare på hemsidan.

IMG_0147  Björn 2013                                       

Lördag 18 oktober. Exkursion till norduppländska Björn                      Angarngruppen besöker ön Björn i norra Upplands skärgård. Björn är en ö längst ut i havsbandet som framförallt om höstarna drar till sig rastande fåglar och det är en trevlig ö att gå runt och skåda på. Genom åren har många rariteter setts här, t.ex. eksångare, videsångare, blåstjärt och sibirisk piplärka. Är vindarna rätt kan man även ta del av ett fint sjöfågelsträck. Vi åker tidigt från Vallentuna (räkna med innan kl 05) och får båtskjuts ut till Björn från Fågelsundet så att vi är ute i gryningen. Ute på Björn går vi runt skådar som vi vill, dvs det är ingen ledarledd exkursion med skådning i grupp på det sättet men självklart delar vi med oss av våra kunskaper och obsar. Mer om Björn

Preliminärt lämnar vi ön vid 13-14-tiden. Medtag matsäck, varma kläder och stövlar eller höga kängor. Tubkikare är förstås bra om man vill spana sträck.

Antalet platser är begränsat, och vid alltför stark vind kan turen komma att bli inställd/omlagd. Anmälan till Andreas Viberg på andreas.h.viberg snabela gmail.com och uppge samtidigt om du har tillgång till bil.

Kostnad: Båt ca 250 kr per person (betalas kontant på plats), samt 18 kr/mil till bilägaren (delas av de i bilen). Tur och retur Vallentuna blir ca 36 mil.

Arr: Andreas Viberg

Både utter och vildsvin har setts i och vid sjöängen. Men också mink. Vi vill gärna att du rapporterar om du har sett mink. Helst på Artportalen eller Angarngruppens ”Kontaktformulär”. Skriv Ämne ”Mink i sjöängen”, rapportera var och när, så får vi ett underlag att gå vidare med.

”Prenumerera numera” är en gammal slogan som fortfarande är gångbar. Nu för hemsidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.