Flyttider

 

Pilgrimsfalk

Fem minuter pilgrimskalk vid Angarn 2015-08-31 kl 12:05 Foto Christer Brostam

Allt som flyger är inte fåglar. En grön vårtbitare har landat på augustirundans värd. Foto Kerstin Nordenadler

Vattenspeglarna fortsätter att minska som en förberedelse för arbete med dämmet. De små bankarna, lockar få vadare. De som finns, springer hellre på flytväxterna som sprider sig. Simänderna får buffa sig fram och lämnar små ”isbrytarspår”.  En dag – ingen sothöna och fyra tranor. Två dagar senare – 107 sothöns och 100 tranor. Ena dagen där och andra dagen här. Det är flyttider och vi kan nu se fram mot nya spännande möten.

Nationalfågeln verkar engagera fler än ornitologer. Finalomröstningen är den 31 augusti. Rösta här!

(Domherren är endast EN av de valbara representanterna. Det finns nio till.)

 

För några räcker det inte med en skådaronsdag i månaden. Angarngruppens traditionella månadsrunda, som också välkomnar StOfare, kompletteras spontant av de som inte vill missa en fågel. Häng gärna på. Stefan Paulin är morgonpiggast och brukar veta var o när vi startar.

Många minns Svalan med saknad. Artportalen med sina många valmöjligheter kan vara svåröverskådlig. Prova den här länken > Angarnssjöängen. I Artportalen dras Angarnssjöängen med två stavningsversioner. Ett eller två ”s”. Två är det rätta och man kan behöva göra sökningar med ”s” och ”ss”. I september får vi veta mer. Se programmet.

Nu kan du läsa Tryggve Engdahls berättelse om moln, ösregn och soligt slut ! Augustis månadsrunda är begången.

Har du missat tidigare uppdateringar av hemsidan, så finns de längre ner på denna sida. Där kan du bla läsa om julis månadsrunda med 78 fågelarter, 8 dagfjärilar och 5 skalbaggsarter?

KOMMANDE AKTIVITETER

Onsdag 2 september. Månadsrunda. Samling vid Örsta 07.30. Värd: Karin Hendahl.

Tisdagen 15 september Artportalen Mathiasgården Vallentuna.Kl 19:00. Bertil Johansson förklarar funktionen och svarar på frågor.

Lördag 19 alternativt 20 september. Beroende på väder. SittoGlo med Stof. Kl. 06:00.Lokal Hagby: Stefan Paulin. Lokal Midsommarberget Angarn: Ulric Ilveus.

Lördag 26 september. Sträckräkning. Kl. 06:00. Ta kontakt med Stefan Paulin för samordning om vilken sträcklokal du vill stå på.

Höstens hela program hittar du under    Aktiviteter / Program 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.