Många bäckar små …

… gör en stor å. Åkerströmmens avrinningsområde som Angarnssjöängen ingår i är det största området förutom Norrström, inom norra Storstockholmsområdet. Omfattande torrläggningar för att skapa jordbruksmark, har resulterat i försvunna våtmarker och sjöar. Vattenflöden samlas nu i stor mängd raka diken istället för naturliga meandrande bäckar och åar. Mer om hur det hänger ihop.Nu är det dags. Kenneth Olausson

Några artiklar kommer tillbaka,  då de inte låg så länge i förra inlägget. Huvudnumret i detta inlägg är augustis månadsrunda. Veckans fotografer återkommer och Månadens bild fortsätter året ut.  I september börjar det röra på sig på allvar i fågelvärlden. Det bevakas vid två tillfällen.

Du läser nu på angarngruppen.se och  webbredaktören är Björn Nordling. webred@angarngruppen.se  Du kan prenumerera och få ett mail med det senaste inlägget.  Klicka på rubriken i mailet och du får också den senaste uppdateringen. Se prenumeration nederst på sidan.


Månadsrundan för augusti. Skulle det bli regn eller inte ? Regn behövs och är bra – men inte just nu. Gunnar Hesse återger här en deltagares dilemma. Foto Gunnar Hesse.

Veckans fotograf
Denny Pettersson presentera sig själv med några representativa bilder.  Tidigare veckors fotografer finns naturligtvis kvar. Se Dennys bilder.

Månadens bild. 
Objektet för  juni månad var trollslända i någon form. Tävlingsmomentet är nu avgjort och bilderna från några av deltagarna kan visas upp. Se dom här. Smakprov.

För julis Månadens bild, gällde det att få in en fjäril eller fler i kameran. Vi återkommer med presentation av vinnande foto.

Augustifåglar                       +är det som behövs.
Vi fortsätter oförtrutet med nya fotografiska mål. Fåglar i alla former (kanske inte ägg) verkar engagera många fotografer. I augusti månad inriktar vi oss på sensommarens fåglari i sjöängen med omnejd. En del adulta har redan dragit. Men flera arters ungar avvaktar och lägger på hullet före avgången söderut. Vårens praktdräkter är i många fall avlagda och det kan vara svårare att arta en individ. Vad gäller?


KLUBB 200 märket har vi tagit fram för att visa att Angarnssjöängen är en bra plats för fågelskådning. Skrytmärke tycker en del kanske. Medan andra sätter märket på bilen. Men en kan få skryta lite. Märket finns >här<. Det finns tygmärke med Angarngruppen också.


AKTUELLA AKTIVITETER

Tisdag 8 augusti RYCK EN BRÄKEN. Naturvårdsdag i Skesta hage tillsammans med delar av Länsstyrelsen. Örnbräken är en ”störig” växt som i mängder tränger undan andra växter som ingår i näringskedjan för många insekter. Betande djur vill inte ta dem i sin mun. Handskar rekommenderas. Förste ryckare är Tryggve Engdahl som står innanför grinden och tar emot klockan 09.00 Förra årets skörd på bilden. Tryggve har skrivit mer om detta.

Onsdag 6 september. MÅNADSRUNDA. Kan bli mång arter av alla slag. Samling vid Örsta 07.30. Värd Kenneth Olausson.

Lördag 23 september. Lilla SITTOGLO. Höstvarianten. Vi intar Byksbergsdungen och spanar norrut. Morgonpigg Stefan Paulin inväntar anstormning av skådare och fåglar från 06.00. Vid 12-tiden blir det dags att gå hem.

Lördag 30 september. STRÄCKRÄKNING. Stå på valfri hög plats och spana i fjärran efter till sydligare nejder återvändande sommargäster. Stefan Paulin samordnar platser, tider och rapportering.