Augusti

Prenumerant – klicka på ”rubriken” och du får den senaste uppdateringen.♦


KLUBB 200 märket har vi tagit fram för att visa att Angarnssjöängen är en bra plats för fågelskådning. Skrytmärke tycker en del kanske. Medan andra sätter märket på bilen. Men en kan få skryta lite. Märket finns >här<. I ligan kan du se om du nått 200. Följ Observatörsligan, Artportalen Angarnsjöängen, Vallentuna. Det finns tygmärke med Angarngruppen också.

Den ”nya” menyn har nu funnits ett tag. Snabbvägarna till aktuella sidor som tidigare låg till vänster, ligger nu under Hem. Hoppas du uppskattar angarngruppen.se.  webred@angarngruppen.se / Björn Nordling.

Det råder sommarstiltje på informationsflödet, men vi har ändå en ny Veckans fotograf att presentera. Inträdet i augusti månad innebär att några programaktiviteter börjar närma sig. Dags att lägga in i kalendern.


Veckans fotograf
Denny Pettersson får nu chansen att presentera sig själv med några representativa bilder.  Tidigare veckors fotografer finns naturligtvis kvar. Se Dennys bilder.

Månadens bild. 
Objektet för  juni månad var trollslända i någon form. Tävlingsmomentet är nu avgjort och bilderna från några av deltagarna kan visas upp. Se dom här. Smakprov.

För julis Månadens bild, gäller det att få in en fjäril eller fler i kameran. Vill dom inte sitta still, kanske det går bra med en larv.  Vad gäller?

Augustifåglar
Vi fortsätter oförtrutet med nya fotografiska mål. Fåglar i alla former (kanske inte ägg) verkar engagera många fotografer. I augusti månad inriktar vi oss på sensommarens fåglari i sjöängen med omnejd. En del adulta har redan dragit. Men flera arters ungar avvaktar och lägger på hullet före avgången söderut. Vårens praktdräkter är i många fall avlagda och det kan vara svårare att arta en individ.


Dagfjärilar, växter och andra insekter. Rapporten utökat med fler bilder. Gunnar Hesse beskriver dagens upptäckter.

Missat Nattlys som lockade många insekter. Ulric Ilveus artade och skrev.

Feromoner som lockbete och hur man använder dem. Roland Olsson visar i text o foto.


Vet du hur det går till med vattenregleringen av sjöängen? Man får inte göra hur man vill.  Allt finns att läsa här. Vattenstånd.

 

 

 

Följ med på Angarngruppens månadsrunda och se årets smårallar i verkligheten. 

 

 

AKTUELLA AKTIVITETER

Onsdag  2 augusti. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30 Värd Tryggve Engdahl.


Tisdag 8 augusti RYCK EN BRÄKEN. Naturvårdsdag i Skesta hage tillsammans med delar av Länsstyrelsen. Örnbräken är en ”störig” växt som i mängder tränger undan andra växter som ingår i näringskedjan för många insekter. Betande djur vill inte ta dem i sin mun. Handskar rekommenderas. Förste ryckare är Tryggve Engdahl som står innanför grinden och tar emot klockan 09.00 Förra årets skörd på bilden. Tryggve har skrivit mer om detta.