Ny fjärilsart i Skesta hage.

Ny fjärilsart i Skesta hage

För en dryg vecka sedan hade jag nöjet att hitta en videfuks i Skesta hage, vilket är det första registrerade fyndet vid Angarnssjöängen (på Artportalen). Dagen efter upptäcktes två individer av en annan fjärilsskådare. Videfuksen är vanligtvis mycket ovanlig i Sverige, men uppträder vissa år invasionsartat österifrån. Den är en mycket vacker dagfjäril, som vid första anblick ser ut som en stor nässelfjäril. Med denna art konstaterad i området, så befäster Skesta hage verkligen sin position som en ledande dagfjärilslokal i landskapet och länet (den svartfläckiga blåvingen är ju en annan raritet där, som nu funnits där ett flertal år).

Gunnar Hesse

Lördag 13 juli Fjärilar och växter i Skesta hage

Nu flyger många av hagens fjärilsarter. Vi söker bland dagfjärilarna, den ovanliga svartfläckig blåvingen som flyger i första halvan av juli månad och som i Skesta hage har sin enda förekomst i Stockholms län. Samling på parkeringen vid Skesta hage på norra sidan om sjöängen kl  10.00Skesta hage P – hittar du här.

Ta med förmiddagsfika och kamera, förstoringsglas/ lupp m.m. om du har!
Leder gör Gunnar Hesse och Hans-Georg Wallentinus. Programpunkten är ett samarrangemang med Össeby hembygdsförening.

Vattenstånd uppdaterat fram till 1 juli

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.