Toppmöte och kosläpp

I väntan på kornknarr. Asphagen 2017-05-31 22.20  Foto Björn Nordling (Publ. 2017-06-01)


 

 

 

 

Det var fler på toppen samma dag. (Apropå artikel längre ner.)Viggbyholmsskolans 4:or på fågelexkursion den 17 maj 2017. Bilder. (Publ. 2017-05-30)

 

MÅSSTEN den 3 juni avblåses. Inte på grund av blåst utan brist på deltagare. Vårens framfart har lockat till andra mål, sträcken har dragit förbi. Anmälda deltagare meddelas.

MEN – missa inte junis onsdagsrunda och nattsångarexkursionen. (Publ. 2017-05-29)

TOPPMÖTE och KOSLÄPP – har ingenting med varandra att göra. Ändå inträffade det samtidigt.

TOPPMÖTE mellan Vallentuna kommun och Angarngruppen på Midsommarberget. Från kommunen kom Parisa Liljestrand, kommunalråd, kommunstyrelsens ordförande och gruppledare för M, Sofia Segergren, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande och gruppledare för C och Johan Carselind, chef över Gatu- och Parkavdelningen. Från Angarngruppen deltog Björn Nordling, Roffe Andersson (för dagen fotograf från Vallentuna Nyheter) och Gunnar Hesse.

Vi presenterade vår verksamhet och länsstyrelsens planerade restaureringsarbeten i Angarnssjöängen. Betonade sjöängens betydelse som fågellokal och rekreationsområde i ett kulturellt jordbrukslandskap.

Vi tog upp behovet av att kommunen verkligen engagerar sig mera. Det kommer nu att ske genom möte med Lst i samband med ett kommunstyrelsemöte. Framtida samrådsmöten mellan länstyrelsen, kommunen och Angarngruppen tog Parisa Liljestrand själv upp.

Mötet var givande och vi ser fram mot samarbetet.

Under tiden för mötet skedde årets lokala kosläpp. En besättning från Rånäs tog bussen till Angarn. Med ystra språng intogs maden i en viss oordning. När hela området inspekterats, gick korna däremot på led, tillbaks till bilen som då hade åkt. Snopet.

Och inte nog med det. Samtidigt guidade Karin Hendal och Siw Rundgren 40 elever med föräldrar från Viggbyholmsskolan, in i fågelvärldens mysterier. Alla fick en art var.

Bara några exempel på Angarngruppens styrelsearbete.

Tidigare exkursionsrapporter finns här, utom den från Sitt o Glo som inte är klar.

Solrosorna kommer också igen. Länsstyrelse, jordbrukare, Hushållningssällskapet och Angarngruppen har planerat inför kommande säsong. 1/3 vardera av solrosor, havre och i år också oljeväxter kommer att sås vid vägen ner till sjöängen. Allt för fågellivets bästa. I väntan på såningsmannen >

 

KOMMANDE AKTIVITETER (Till Program 2017)

Lördag 20 maj. Exkursion Riddersholm. Samling 05.30 vid infartsparkeringen ca 100 meter norr om Vallentuna station vid Korallens vårdcentral. Där lastar vi in oss i så få bilar som möjligt, det är ont om parkering vid målet Kappellskär där Tryggve Engdahl möter upp för att ta oss med runt markerna vid Riddersholm Rådmansö. Ett par kungsörnar var några av upplevelserna förra året. Det blir heldagstur med matsäck för två pauser och skor för stig och grusväg. Föranmälan behövs i fall vi med kort varsel behöver ställa in exkursionen. Anmälan till Roffe Andersson tel: 070-8863908 eller via mail roffe @ rofma.se

Lördag 3 juni Måssten Singö. Avfärd från Svartklubbens lotsstation Kalvskäret på Singö. Max 12 deltagare. Kostnad 200:-/ person erläggs kontant vid hemfärd. Första anmälningsdag 9 maj. Anmälan till Jens på ratotosk @ live.se. Ange namn, epost, telefonnummer och om du kör bil. Tider och samordning med bilresa, meddelas senare till deltagarna.

Onsdag 7 juni. Månadsrunda. Samling vid Örsta 07.30. Värd Tryggve Engdahl.

Fredag – lördag 9-10 juni. Nattsångarexkursion. Samling vid Örsta 21.30. Värd Hans-Georg Wallentinus.

Söndag 11 juni. Trollsländor och kanske andra insekter. Var finns dom och vad heter dom? Dagens värd Eric Renman hittar och hjälper dig med artbestämning. Samling vid Örsta 09.30. Beroende på vårens framsteg och dagens väder, kan datumet ändras, men samma tid och plats. Det meddelas på startsidan när det närmar sig.

Tillägg: Hej, pga av oförutsedd trivial olyckshändelse för 2 v sedan är jag tämligen immobiliserad för fältpromender i ytterligare 4-6 v framåt. Det har jag givetvis glömt att meddela. Möter upp i morgon kl 0930 vid Örsta men kan ej gajda ner till sjöängen eller Senebykärret (som tänkt). Däremot kan jag åka till Storsjön vid Lindholmen m fl platser nära bilparkering, vilket är mitt förslag för imorgon. I alla fall jag kommer till Örsta kl 0930. Hälsningar Eric Renman. 073-0430039. (Publ. 2017 06 10)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.