”Titta ner!”

Efter att Angarngruppen i drygt 50 år har ”tittat upp”, kom någon smart på att vi också ska ”titta ner”. Det är kanske inte hela sanningen, men visst har fågelskådning varit nummer ett i många år och vi har inte skärskådat så mycket av det vi trampar på. Men i den biologiska mångfaldens tider, måste vi bli tydligare på att inkludera växter och andra djur än fåglar. ”Växter, fjärilar och andra insekter” hör till somrarnas långkörare. Men vi behöver mer av bredden. Så i förra veckan kom floran i fokus.


”Titta ner”
med floran i fokus startade vi i regn och slutade med solnedgång. Fältfloror ersattes med regnsäkrare mobilappar som användes i de få fall kunskapen saknades i gruppen. Fågelkikaren kan också användas, för att spana på avlägsna sjöväxter. Karin Hendahl berättar mer? >Θ<

Nästa ”Titta ner” planeras till början av oktober när fågelskyddsområdet blir tillgängligt .


Första gången vid sjöängen?
När du väl har kommit fram med hjälp av HITTA på menyn, så kommer frågan. Var ska jag gå? Är du osäker på ”bästa rutten” vid sjöängen så finns Skådartips! Olika platser, olika upplevelser och olika årstider. Allt i ett, beskrivs på ett ställe. Du kan också följa med på en månadsrunda med värd i september.


Mat ger värme 
och överlevnad. Vem vill avstå mötet med blåmesen en kall vinterdag. Vi är några, men för få entusiaster som har släpat, dragit och fyllt på vinterfåglarnas foder i många år, för att sedan med glädje möta meståg, finkflockar och sparvskockar. Matningarna vid Midsommarberget och Skesta hage är lika populära för matgästerna som för skådarna. Men vi är för få och behöver avbyte när tid och ork tryter. Kontakta Stefan Paulin och Tryggve Engdahl som förklarar hur det går till. Du når dem via styrelsesidan. Ju fler vi blir – desto roligare att arbeta tillsammans och det blir skådning på köpet.


Veckans fotograf
Nu exponerar vi Ola Asteman med bilder och presentation.>Θ<

Månadens bild
För juli gällde det att få in en fjäril eller fler i kameran. ”Skogsnätfjäril” av Tommy Råshammar valdes till Månadens bild. >Θ<         

Augustifåglar
Får vi påminna om fåglar på bild i augusti. Vad gäller? >Θ<


Sjöängen
är märkbart tystare nu när fågelhanarna har sjungit sig hesa med sång och diverse (o)ljud. Det går snabbt att tappa hörselminnet över vintern och man vill vara på topp nästa vår. Det finns hjälp. Flera miljöinspelningar finns här, med möjlighet att urskilja enskilda arter. >Θ<


AKTUELLA AKTIVITETER  

Onsdag 6 september. MÅNADSRUNDA. Kan bli mång arter av alla slag. Samling vid Örsta 07.30. Värd Kenneth Olausson.

Lördag 23 september. Lilla SITTOGLO. Höstvarianten. Vi intar Byksbergsdungen och spanar norrut. Morgonpigg Stefan Paulin inväntar anstormning av skådare och fåglar från 06.00. Vid 12-tiden blir det dags att gå hem.

Lördag 30 september. STRÄCKRÄKNING. Stå på valfri hög plats och spana i fjärran efter till sydligare nejder återvändande sommargäster. Stefan Paulin samordnar platser, tider och rapportering.


Hitta i Arkivet
Rapporter från alla exkursioner, månadsrundor eller andra aktiviteter
hittar du i Arkiv Aktivitetsrapporter. 2002 till nu.

Vad tycker du om webbsidan angarngruppen.se ? Skriv till webred !