Titta ner igen

En handfull entusiaster
strövade omkring med näsan i backen på sjöängens sydöstra sida en helt vanlig torsdageftermiddag i oktober. Vad skulle man finna? Det visade sig bli fokus på svampar. Inte sådana man blir konstig av. Mer åt upptäckandet av växters mångfald och jämförelse med tidigare observationer. Karin Hendahl dokumenterade och rapporter.


TIPS! En fälthandbok för inventerare inom Ängs- och betesmarksinventeringen


HUR GÅR DET? Glöm inte att notera datum.  ”Hur går det för fåglarna i Sverige?” Martin Green. Föreläsningsserien ”Hur går det för …” startar den 21 november. Mer i förra inlägget.


Veckans fotograf
Nu har vi hittat en ny fotograf Mona Liljeqvist, som presenterar sig och några favoritbilder.

 

September månadens bild – svampar
Är det skärpan, ljuset eller perspektivet som blir utslagsgivande? Liten bild ger försmak på större.  ⊗

 

En oktoberdag i Angarn – Nytt månadstema.
Många av er gör redan fina berättelser med flera bilder och korta berättelser från era besök i reservatet. Den här månaden handlar det om att kombinera upp till högst sex (6) bilder och lite text från ditt besök, som gör att vi som ser och läser, känner att vi var med. Kombinera gärna miljöbilder och andra motiv, såväl smått som stort. Men du bestämmer själv och känner du att ditt besök bäst gestaltas i form av till exempel sex fåglar så väljer du det.


AKTUELLA AKTIVITETER 

Lördag 21 oktober  (OBS. nytt datum.)En Naturvårdsdag med stege, hammare och spackelspade. Tårtspade går också bra att ta ut bomaterial med. Vi kollar om det var livat i holken under sommaren. Stefan Paulin har GPS-at 300 holkar och har koll. Samling 09.00 vid Örstastugan-förrådet.

Onsdag 1 november MÅNADSRUNDA. Har vinterns fåglar tagit över? Finns det senblommande växter att  se. Vi hoppas ha fått i ordning vildsvinssäkrade matare, vid Midsommarberget och Skesta hage. Samling vid Örsta 07.30. Värd Gunnar Hesse.

Tisdag 21 november. HUR GÅR DET FÖR SVERIGES FÅGLAR OCH HUR VET VI DET?
Martin Green är en av personerna som driver Svensk Fågeltaxering (SFT), det största fågelprojektet inom den formella miljöövervakningen. SFT drivs vid Biologiska institutionen, Lunds universitet på uppdrag av Naturvårdsverket och Sveriges samtliga 21 länsstyrelser. Inom SFT följer vi med hjälp av 700–800 frivilliga inventerare hur det går för Sveriges fåglar. Blir de fler eller färre? I kvällens föredrag reder Martin ut hur läget ser ut just nu och hur utvecklingen har varit under senare årtionden. Han berättar också om de olika metoder som används inom fågelövervakningen och om hur alla fågelintresserade kan vara med och hjälpa till.
Martin Green kommer ursprungligen från Västerås, men har bott i Skåne under större delen av sitt vuxna liv. Är fågelskådare sedan barnsben, fågelinventerare sedan tidiga tonår och en av de som har haft turen att få det som i unga år började som en hobby till att bli hans professionella arbete. Martin är också ideellt aktiv inom Skånes Ornitologiska Förening där han ansvarar för föreningens forsknings- och fågelskyddskommitté. Endast för medlemmar. Är du inte medlem löser du medlemskap på plats för 100:- och får också tillgång till föreningens verksamhet. Klockan 19.00 Mathiasgården < Hitta.

HUR GÅR DET FÖR …? I en serie om tre föreläsningar berättar tre experter om hur det går för fåglar, växter och insekter i Sverige. Föreläsningsserien startar den 21 november med ”Hur går det för fåglarna i Sverige?” Martin Green från Lunds universitet som arbetar inom området berättar om vad som händer och vad som förväntas hända kring fåglarna i vårt land. Föreläsningarna fortsätter med växter och insekter i januari och februari. Vi återkommer med datum och föreläsare.