Två eller fyra vingar

Lavskrika eller inte!

”Domstol underkänner ideella naturvårdens trovärdighet” Text från ”DN DEBATT 14/9. I en offentlig utredning framhölls nyligen att medborgardeltagandet inom miljöövervakningen är viktigt och behöver stärkas. Då är det anmärkningsvärt att en domstol avvisar ”uppgifter som lämnats av privatpersoner” – en lokal fågelklubb. Ologiskt nog sätter domstolen full tilltro till markägarens information, insamlad av det lokala jaktlaget, skriver företrädare för SLU Artdatabanken.”     Till Dagens Nyheter  (Publ. 2019-09-14)


Om man ser tillbaka så har väl sommaren varit hyfsad. Ung törnskata på väg. Foto Roland Olsson

Nu försöker vi arta det mesta. Inte bara fåglar. Trollsländor och fjärilar hamnade i fokus när solen tittade fram på septembers månadsrunda. 167 gånger har vi nu gått runt. I ur och skur. I solsken och snöstorm. Kan fåglarna – så kan vi. Vi har två rapportörer som gör sin debut. Per Gullberg skriver om varm runda med bister start. Den senaste onsdagsrundan. Roland Olsson hänger på med text och bild på trollsländor och fjärilar.

Kasta inte skinkan i skogen! Läs förra inlägget

Vi vistas ju i ett kulturellt område med naturliga inslag. Angarns kyrka har öppet hus. När står programmet nedan. Hagby återvinningsstation är ju också en känd fågellokal. Men vi som gärna vill veta hur det går till med återvinningen kommer att få möjlighet till det senare, när vår kontaktperson blir tillgänglig. Lägg in Ingemar Lind i din oktoberkalender. Denna gång – Min vän fjällräven.

KOMMANDE AKTIVITETER

Lördagarna 7 september och 12 oktober Öppen kyrka i Angarn. Mellan kl 12-15 har du möjlighet att besöka Angarns kyrka. Värdar finns på plats och berättar om kyrkans historia och nutid. Bekanta dej med Angarns kyrka! Stig in, lära känna kyrkans historia och nutid och drick en kopp kaffe. Öppen kyrka  ⇔  Mer om kyrkan

Söndag 15 september Sitt o Glo höstvarianten Vi följer höststräcket från Byksberget vid Angarnssjöängen. Blåhake? Några vadare ska väl kunna ”hängas in” också? Speciellt för dig som inte är så rörlig längre. Men alla är lika välkomna. Sittunderlag och fika. Det finns bänkar. Byksberget är bemannat från kl. 06.00 och vi slutar när sträcket har dött, ca 12.00. Kom och gå när du vill! Värd Stefan Paulin

Lördag 28 september Sträckräkning på olika lokaler. Är du intresserad av att skåda och räkna sträck? Anmäl till samordnare Stefan Paulin för tid och plats. kontakt @ angarngruppen.se