Ingen tvekan …

buskskvätta

Någon har snott gulärlans stolpe – en busksvätta.  Fredrik Nordenskjöld

… om att sommaren är här. Det är stiltje i pölen Angarnssjöängen. Ibland avbrutet av en rävs “smash and grabs”. En gåsunges liv får bidra till rävfamiljens lunch. Upplevt i tubens avlägsna position, ser det mer faschinerande ut än dramatiskt. “Den enes br….” Solrosornas tvåblad sträcker sig trots torkan mot skyn. Länsstyrelsen har via ombud sett till att den kommande vinterns fåglar ska få något att bita i och vi får något att njuta av till dess. Men det är en bieffekt. Fågelsången kan ju vara bedövande runt sjöängskanten i början på juni månad. Men ändå finns det några vi saknar. Ortolansparven är en knepig fågel. Var finns den nu? Läs om det här. Många spännande projekt i länsstyrelsen regi planeras just nu. Angarngruppen finns med som sakkunnig. När planerna blir aktiviteter, kommer det att redovisas här. Första etappen på skogsskötseln är avklarad.  Några områden gallras kommande vinter. Körskador kommer att åtgärdas.

7Artjakt – Kan man jaga fågel inomhus? Många har försökt. Tre lyckades. Läs om vad de fick mer än cocosbollar

På junis månadsrunda kom någon att tänka på en annan runda, när det var 27 grader kallt. Kan det bero på att det denna gång var 15 grader varmt klockan 7 på morgonen. Vem vet. Kanske Karin Hendahl som beskrivit en varm dag runt sjöängen med många arter av olika slag. Inte bara fåglar.

Hur gick det med trollsländorna? Det får du läsa om en annan gång.

En skäggig mes och en svart snäppa har fastnat i Brostams kamera. Titta under Fågelbetraktelser! Den som följer vattenståndets förändringar kan hitta en uppdatering. Korna har släppts på grönbete och fåren håller till i Skesta hage.

Det här har du kanske redan läst?

SittoGlo – läs en personlig betraktelse av Tryggve Engdahl över nöjet med att frysa en hel natt på Midsommarberget. Hur många arter blev det denna gång?

Sträckräkningen i Vada och Hagby. Magert och klent? Resultatet.

KOMMANDE AKTIVITETER

Fredag-lördag 10-11 juni. Nattsångarexkursion. Någonstans där det sjungs som bäst. Samling vid Örsta 21.30. Värd Hans-Georg Wallentinus brukar ha koll på läget.

Onsdag 6 juli. Månadsrunda. Samling vid Örsta 07.30. Värd Stefan Paulin

Söndag 10 juli. Växt och fjärilsexkursion. Samling vid Skesta hage parkering 10.00. Kunskapskompletterande värdpar är Gunnar Hesse och Hans-Georg Wallentinus

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.