Vårkänslor vid vatten

Fåglarna räckte till alla. Minst två arter per deltagare. Medsols månadsvandring gav rekordantal. Per Gullberg berättar och fotografer kompletterar.

Måste komma fram. Parkeringsproblem. Angarnssjöängen är ett populärt besöksmål, särskilt nu på våren. Parkeringen är tyvärr inte dimensionerad för alla bilar. Tänk på att parkera så jordbruksmaskiner och utryckningsfordon kommer fram. Finns det inte plats, så finns Olhamra P.

Naturfotograferna i Angarnssjöängen har skapat ett evenemang där man varje månad utifrån ett valt tema utser månadens bild. Urvalet görs av en eller flera domare vilka varierar utifrån tema. De bilder som deltar ska ha tagits och publicerats på Angarngruppens facebooksida under aktuell månad.

Temat för mars/april var vårfåglar. Mars var så kall, så denna gång fick temat ta två månader i anspråk. Domare var Gun Larsson och Tommy Råshammar. En vinnare och fem delade andraplatser har utsetts.

Månadens bild blev —-”Stare i kvällssol” av Peter Ström. De fem andraplatserna delades mellan: Flygande stjärtänder av Christer Hjert. Grågås inför landning av Eva Kjören. Stjärtmes av Christer Schapiro. Tofsvipa av Denny Pettersson. Sjungande gransångare av Tony Persson.

Stare i kvällssol. Foto Peter Ström

Alla Månadens bilder finner du här.

Månadens bild – Vad är det? Temat för maj är växter. (Kan vara problem med nerladdning på äldre enheter som iPad och läsplattor.)

Följ vattenståndet. Vattennivån regleras vid utloppet och följer en vattendom som tar hänsyn till omgivande jordbrukslandskap. Det kan påverka sjöfågellivet negativt. Häckningsöar får landkontakt vid för låga nivåer och underlättar för predatorer. Vi hoppas att vattennivån kommer att kunna bibehållas något högre i år.

 

Snabbare väg till Angarngruppen.
Gå in på tex Google. Sök ”Angarngruppen”. Välj träff med adressen ”www.angarngruppen.se” Välj Anpassa och kontrollera Google Chrome (Tre prickar uppe i högra hörnet). Välj Fler verktyg. Välj spara sida som. Välj Skapa genväg. Vill du skapa en genväg? Välj Skapa. Nu bör du ha en genvägsikon på Skrivbordet som kan ligga där eller på valfri plats.

AKTUELLA AKTIVITETER

Lördag 6 maj. FÅGELTORNSKAMPEN. I år skådar vi från både WWF-plattformen över Lundbydammen, Klosterbacken och Åstaåkrarna och från Fågeltornet över de centrala delarna av sjöängen. Vilken grupp kommer att se mest? Båda startar 05.00. och slutar 13.00. Värd på plattformen Stefan Paulin. Värd fågeltornet ej tillsatt än. Häng på! Kom, skåda och gå när du vill. Anmäl dig till Stefan.


Söndag 7 maj FÅGELSKÅDNINGENS DAG. Angarngruppen är ”Din värd i fågelvärlden”. Fråga  de gula västarna som rör sig mellan vindskydden vid Örsta och Lundbydammen 10.00 -12.30 om fåglar och sjöängen. Värd: Gunnar Hesse.


Lördag 13 maj. SITTOGLO på Midsommarberget. Bara lyssna och titta. Det kan bli fler än 90 arter? Kom och gå när du vill. Toppen bemannad 00.00-14.00. Värd Stefan Paulin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.