Växtvärk

Ja visst gör det ont när knoppar brister. / Varför skulle annars våren tveka? En inte helt okänd inledning till en av Karin Boyes dikter. Lider naturen av växtvärk? Att människan lider av tidsbrist i dessa tider är känt. Vi hinner aldrig med de stora förändringar som naturen håller på med varje år. Men – kameran har nu blivit det redskap som gör att vi kan frysa många ögonblick av förändringar och njuta av dem i lugn och ro. Flyttfåglarnas drag över våra huvuden. Många insekters bearbetande av naturens förfall och växters strävande mot ljuset. Det är nu det är dags att fånga färg, form och det samspel  som omger den struktur som utgör en del av floran. Månadens bild för maj är växter.

Fågeltornskampen blev plattformskampen. Är det tub eller tele man ska släpa på? Det är olika sätt att uppleva betraktandet av fågellivet. wwf-plattformen intogs en tidig lördagsmorgon av tubskådare. Därför blev det inga bilder. Dagen ägnades åt att räkna så många fågelarter, att man kunde klå andra skådare som var ute efter samma sak. Hur det blev skriver här Stefan Paulin om. Arkivbild Roffe Andersson.

Pollinatörsåkern vid vägen ner mot sjöängen.
Vad händer? Läs här. (Publ. 2023-05-12)

Fåglarna räckte till alla. Minst två arter per deltagare. Medsols månadsvandring gav rekordantal. Per Gullberg berättar och fotografer kompletterar.

Gråhakedopping. Kenneth Olausson

 

Naturfotograferna i Angarnssjöängen Temat för mars/april var vårfåglar.  Månadens bild blev

Stare i kvällssol” av Peter Ström.

Alla Månadens bilder finner du här.

Månadens bild – Vad är det?

 

Måste komma fram. Parkeringsproblem. Angarnssjöängen är ett populärt besöksmål, särskilt nu på våren. Parkeringen är tyvärr inte dimensionerad för alla bilar. Tänk på att parkera så jordbruksmaskiner och utryckningsfordon kommer fram. Finns det inte plats, så finns Olhamra P.

Följ vattenståndet. Vattennivån regleras vid utloppet och följer en vattendom som tar hänsyn till omgivande jordbrukslandskap. Det kan påverka sjöfågellivet negativt. Häckningsöar får landkontakt vid för låga nivåer och underlättar för predatorer. Vi hoppas att vattennivån kommer att kunna bibehållas något högre i år.

Har du sett 200 fågelarter eller fler vid Angarnssjöängen? Då kan du ge dig själv en utmärkelse. Se mer på Angarn Klubb 200 . Märket hittar du via Butiken

 

Snabbare väg till Angarngruppens webbplats.
Gå in på tex Google. Sök ”Angarngruppen”. Välj träff med adressen ”www.angarngruppen.se” Välj Anpassa och kontrollera Google Chrome (Tre prickar uppe i högra hörnet). Välj Fler verktyg. Välj spara sida som. Välj Skapa genväg. Vill du skapa en genväg? Välj Skapa. Nu bör du ha en genvägsikon på Skrivbordet som kan ligga där eller på valfri plats.

AKTUELLA AKTIVITETER

Söndag 7 maj FÅGELSKÅDNINGENS DAG. Angarngruppen är ”Din värd i fågelvärlden”. Fråga  de gula västarna som rör sig mellan vindskydden vid Örsta och Lundbydammen 10.00 -12.30 om fåglar och sjöängen. Värd: Gunnar Hesse.

 

Fredag 12 maj 24.00 SITTOGLO på Midsommarberget. Bara lyssna och titta. Har du svårt för att gå upp tidigt på morgonen, men ändå är nattuggla? Då kan det passa dig. Kom och gå när du vill. Toppen bemannad 13 maj 00.00-14.00. Värd Stefan Paulin. Det kan bli fler än 90 arter? Gott om parkeringsplatser.

Fredag 9 juni – lördag 10 juni. NATTSÅNGARE. Ett nattligt äventyr med sång. Samling  vid Örsta P  21.30. Ev. samåkning. Vi håller igång till det ljusnar och kanske lite till Värd Ulric Ilvéus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.