Politiker i naturen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Göktytenytt  Alla göktyteholkarna  är kontrollerade. Tre säkra häckningar. Mellan Olhamra och Klosterbacken sattes upp 4 nya holkar i våras. I en av dem en sen häckning med 3 ägg (2/6). I de övriga har mesar boat in sig. Häckningarna vid Skesta hage och Hacksta har kommit längre med 11 ägg i en av holkarna. I slutet av juni kommer Sören Linden att ringmärka ungarna.(Publ. 2015-06-03)

vtanyheter 2015-2Angarngruppen åter i pressen. Denna gång Vallentuna Nyheter. Inte bara Naturappen är en bra guide – även Stefan! Klicka för stor bild. Se vattenståndet i sjöängen(Publ.2015-05-31)

Se alla styrelseledamöter genom tiderna. Ulf Linell har grävt i arkiven (Publ. 2015-06-03)

Folkpartiet, Socialdemokraterna och nu Miljöpartiet har varit vid Angarnssjöängen. Folkpartiet säger så här och socialdemokraterna gjorde så här. Hur Miljöpartiet kom in läser du här. Delar av styrelsen har tidigare träffat Fp och S. De har lyssnat på oss och vill ha ökad kunskap och få fakta som argument i sina arbeten för sjöängen. Vi väntar med spänning.

DSC04080Naturkartan introducerades av länsstyrelsen och Outdoor Map vid vindskydden i Örsta. En app som ska locka ut den mobilanvändande ”allmänheten” till en trevlig dag i naturen. Appen innehåller bla ett trettiotal naturskyddsområden där Angarnssjöängen är ett. Hur man hittar, vad där finns och vad man kan göra. Appen kan utvecklas vidare på många sätt. Hämtas där appar hämtas och finns också här för datorn. Efter inledande tal intogs korv, bullar och fika. Föreningar för insekter, växter, svampar presenterade sina områden. Jourhavande biolog från nrm, SNF och så förståss Angarngruppen. Ca 200 personer var där. Gunnar Hesse skriver mer om detta.

NaturkartanRapporten från Riddersholm kommer senare. Har du missat tidigare rapporter? De finns kvar under de tre rubrikerna nederst. Vi har full koll på vattennivån

 

 

KOMMANDE AKTIVITETER

Onsdag 3 juni. Månadsrunda. Samling vid Örsta 07:30. Värd: Stefan Paulin

Fredag – lördag 12-13 juni. Nattsångare. Samling vid Örsta 21.30. Värd: Hans-Georg Wallentinus.

Fyra vårrapporter

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVad är det här? Växer på många enbuskar i Skesta Hage. Ett snabbt svar har kommit från Bernt Andersson – Hornrost. Gymnosporangium. Mer om det finns hos Svampklubben. Kan vara bra att följa upp då enarna inte mår bra av angreppen. (Publ. 2015-05-14)

 

 

fågelko

Kosläpp vid Angarnssjöängen på torsdag 14 maj på Örstasidan. I år designade kor för att inte störa fågellivet. Att tänka på! 

Informationsbladet är utsänt med e-post och papperspost till alla medlemmar.

Brushanne1901GE INTE UPP! Hemsidan är trög mot webbhotellet.

Christer Brostam har lagt till brushanar. Meny – Obsar – Fågelbetraktelser

Ullna Strand – i sumpskogens armar. Ditktcitat, konstverk och fåglar. Hans-Georg Wallentinus och tolv till har varit där. Text o bild.

En kamp mellan fågeltorn låter dramatiskt. Nu är den genomförd med oväntat resultat. Stefan Paulin var där och berättar om det här.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMajs månadsrunda började i regn och slutade i sol. Många trotsade regnet  Både skådare och fåglar. Läs vad månadens värd Björn har skrivit.

Nu har den kommit tillbaka! Eller är det en ättling? 2014s ortolansparv sjöng den 6 maj i sitt gamla revir vid Olhamra. Vi håller tummarna för en fortsättning.

811SittoGlo. Hur det gick att sitta, lyssna och titta från ett berg i drygt 12 timmar? Om det berättar Björn Nordling.  Kom vi till 100?

Ortolansparven spelar från sin låda i Kusta. Gå gärna från Kusta P ner mot stättan vid dungen. Lyssna och titta efter en riktig ortolansparv och rapportera.

Våren är lika händelserik som vårt program.

KOMMANDE AKTIVITETER

Lördag 16 maj Exkursion i Riddersholm Tryggve Engdahl kommer att guida oss i Ridderholms naturreservat som ligger på Rådmansö i närheten av Kapellskär. Ett naturreservat med chans till fina fågellobsar, men också en vacker roslagsnatur med en stor mängd blommor. Läs mer!.

NaturkartanLördag 23 maj Länsstyrelsen introducerar Naturkartan, där Angarnssjöängen är en viktig del. Klockan 11:00-14:00. Länsstyrelsen svarar på frågor, Naturskoleföreningen med bygge av stekelhotell, möt jourhavande biolog från Naturhistoriska riksmuseet, Naturskyddsföreningen har tipspromenad, Entomologiska föreningen visar insekter, Naturkartan hjälper dig med den digitala tillgången till naturen. Hela programmet. Värd för vår aktivitet är: Björn Nordling.

Onsdag 3 juni. Månadsrunda. Samling vid Örsta 07:30. Värd: Stefan Paulin.

 

 

Ortolansparven sjunger

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMajs månadsrunda började i regn och slutade i sol. Många trotsade regnet  Både skådare och fåglar. Om detta berättar månadens värd Björn  Nu har den kommit tillbaka! Eller är det en ättling? 2014s ortolansparv sjöng den 6 maj i sitt gamla revir vid Olhamra. Vi håller tummarna för en fortsättning. 811Nu är det gjort – SittoGlo. Hur det gick att sitta, lyssna och titta från ett berg i drygt 12 timmar, berättar Björn Nordling om. Kom vi till 100? Våren är händelserik liksom vårt program. Ortolansparven spelar från sin låda i Kusta. Gå gärna från Kusta P ner mot stättan vid dungen. Lyssna och titta efter en riktig ortolansparv och rapportera.   En exkursion utsocknes till Ullnasjön rekommenderas för det som inte vill gå för långt. Ytterligare en till Riddersholm med lokal värd. Fina marker för vårblommor, sjöfågel och sångare.

KOMMANDE AKTIVITETER

Lördag 9 maj  Fågelskådningens dag ”Firas” med två aktiviteter: Fågeltornskampen och Ullna Strand.

Lördag 9 maj  Fågeltornskampen. Angarngruppen deltar med ett lag i Fågeltornskampen, som arragerars av Sveriges Ornitologiska Förening. Lagdeltagarna kommer att befinna sig i fågeltornet vid Angarnssjöängen under tiden 05:00 – 13:00. Det gäller för dessa att se eller höra så många arter som möjligt från tornet under denna tid. Intresserade är välkomna att delta som sk besökare under hela eller delar av denna tid. Som besökare har man inget ansvar för tävlingsresultatet, men kan ju hjälpa till att hitta arter och på så sätt bidra till att vår fågellokal hävdar sig i konkurrens med andra lokaler. Värd: Stefan Paulin.

Lördag 9 maj  Ullna strand.  StOF i samarbete med Angarngruppen. Hitta dit och karta. Leder gör Hans-Georg Wallentinus, Sonia Wallentinus och Hasse Nordin.

Lördag 16 maj Exkursion i Riddersholm Tryggve Engdahl kommer att guida oss i Ridderholms naturreservat som ligger på Rådmansö i närheten av Kapellskär. Ett naturreservat med chans till fina fågellobsar, men också en vacker roslagsnatur med en stor mängd blommor. Läs mer!.

Lördag 23 maj Länsstyrelsen introducerar Naturkartan, där Angarnssjöängen är en viktig del. Klockan 11:00-14:00. Länsstyrelsen svarar på frågor, Naturskoleföreningen med bygge av stekelhotell, möt jourhavande biolog från Naturhistoriska riksmuseet, Naturskyddsföreningen har tipspromenad, Entomologiska föreningen visar insekter, Naturkartan hjälper dig med den digitala tillgången till naturen. Hela programmet. Värd för vår aktivitet är: Björn Nordling.

Naturkartan