Tuff vår med nya grepp

Det har varit en tuff vår för Angarngruppen,  med extra många och uppskattade aktiviteter. Flera initierade av vår jubileumskommitté. Dags att vila upp sig? Fåglarnas mest intensiva period är däremot nu. Många är inne på andra kullen, några är redan på väg söderut, efter att ha säkerställt fortplantningen. I detta nummer, eller inlägg som det kallas, kan du läsa om senaste månadrundan, nattsångarturen, SittoGlo och Bioblitzen. Som du ser i programmet längre ner, satsar vi brett på fauna och flora, då vi inser att allt hänger ihop. Hur jordbruket och ”vår” sjöäng samspelar är också intressant.

SittoGlo på Midsommarberget blev en varm natt och har nu fått sin rapport skriven av Stefan Paulin. Blev det rekord?

Vill du slippa bevaka nya inlägg? PRENUMERERA! ⇓ ⇓

 

Per Gullberg rundade sjöängen för första gången som värd för månadsrundan. Vi har inte slitit ut våra värdar ännu, men innan det sker, vill vi gärna se nytillskott. Du behöver inte vara expert, men social och se till att alla får del av exkursionernas upplevelser. Prata med någon i styrelsen. Hur gick det då för Per? Så här börjar Gunnar Hesse: Sen, kall och snörik vinter följd av den kortaste våren i mannaminne……Läs vidare.

En nattsångarrunda bör förstås starta när solen kryper ner bakom Örsta skogen. Förväntningar utbyts på parkeringen. Vart bär det av inatt? Vad kommer vi att höra? Hans-Georg Wallentinus berättar om nattens tur.

Vadadalen. Elisabeth Sturesson

 

Bioblitz – artjakt eller vetenskapligt arbete. Ja det är väl både och. Det beror ju på hur man använder resultatet. Ett kan vara att få en uppfattning om hur förändringar i biotopen påverkar fauna och flora. Ett annat är om man kan dra slutsatser om ändrade omvärldsförutsättningar. Det är första gången i år och vi har nu något att utgå från och hoppas på möjlighet att fortsätta nästa år. Vad spelar ett runt bord i Skesta hage för roll? Björn Nordling var där. Skådade, plåtade och skrev.

KOMMANDE AKTIVITETER

Onsdag 4 juli. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30. Värd Tryggve Engdahl.

Söndag 8 juli. VÄXTER, FJÄRILAR OCH ANDRA INSEKTER. Du får hjälp med att hitta och artbestämma. Samling vid Skesta hage parkering 10.00. Kunskapskompletterande värdpar är Gunnar Hesse och Hans-Georg Wallentinus.

Lördag 14 juli NATTLYS Gör något annorlunda en lördagkväll. Angarngruppen glömmer fågellivet en stund (men inte helt), sätter upp ljusfällor och ser vad som händer. Nattfjärilar och andra skymningsflygare som man inte brukar se, kan avslöja sig mot vita duken. Vi tittar och artar tillsammans med duktiga entomologer från Stockholms Entomologiska Förening. Start vid parkeringen i Skesta Hage 22:00. Du behöver inte ta med något, mer än kvällsfika, som kan vara trevligt. Vi håller på så länge det flyger, beroende på väder och vind. Kvällens värd är Ulric Ilvéus.

Onsdag 1 augusti. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30. Värd Gunnar Hesse.